Koen Schobbers

Koen Schobbers, een succesvolle duizendpoot én student geneeskunde

In Artikelen, Gamers, Nieuws by caro vosLeave a Comment

Koen Schobbers

InsaneGame ontmoet Koen Schobbers op een terrasje in Oss op de dag dat het AMC officieel het nieuws uitbrengt betreffende zijn topsporters status tijdens zijn coschappen, een hele belangrijke erkenning voor esports als sport. Later op de dag heeft hij ook nog een opname bij DTV. Praten met Koen blijkt heel gezellig en om zoveel mogelijk tijd te kunnen pakken gooien we zijn fiets in de achterbak om onderweg naar DTV nog even door te kunnen kletsten. The final result is een mix van Koen Schobbers persoonlijk en esports kennis en -ervaring.

Koen Schobbers is een duizendpoot die ontzettend veel doet. Hij studeert medicijnen, presenteert voor FoxSports, speelt op hoog niveau TrackMania, is vertegenwoordiger van de Nederlandse Esportbond en Acer én is founding member van de atleten commissie van de IeSF. Daarnaast streamt hij nog op Twitch en geeft voorlichtingsavonden aan ouders over gaming. Vraag 1 is dan ook of hij soms bang is voor verveling, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het presenteren is iets waar hij per ongeluk in terecht gekomen is. Hij had nooit verwacht dat hij daarvoor zo’n passie zou ontwikkelen. Dit bracht hem op het punt van een carrière keuze.

koen schobbers inside esports

“Er kwam een punt dat ik dacht dat ik een keuze moest maken. Vanaf maart 2016  ben ik gaan presenteren op tv en dat gaat hartstikke goed. Men vindt ook dat ik een toekomst heb als presentator (mijn grote voorbeeld is Umberto Tan) en ik vind het hartstikke leuk om het te combineren met mijn gaming. Maar, ik kan niet én studeren én gamen. Ik ben met mensen in mijn omgeving gaan praten over deze te maken keuze en het antwoord was altijd: ‘je studie gaat voor’. Maar ik wilde zowel mijn studie als gaming carrière niet opgeven. Via mijn stage voor de studie Biomedische Wetenschappen kwam ik bij Prof. dr. drs. M.P. Schijven in het AMC terecht. Zij is chirurg en doet onderzoek naar serious games voor de gezondheidszorg en chirurgische vaardigheidstraining. Vorig jaar november heb ik de vraag aan haar voorgelegd, zij antwoordde; ‘waarom kijken we niet of het beiden kan?’ Dat proces is ingezet waarvan ik vorige week donderdag de brief met bevestiging heb gekregen, iets dat  heel uitzonderlijk is. Ik ben heel blij dat ik dankzij mw. Schijven de keus heb om allebei m’n passies te volgen. Ik ga de kant van chirurgie op, dat komt ook overeen met mijn gamingkwaliteiten. Heel veel hand-oog coördinatie en heel veel teamwork en overzicht houden, net zoals in gaming. Ik wil dit ook in de operatiekamer gebruiken.”

Denk je dat gaming een leermiddel kan of moet worden in het onderwijs?

VR in geneeskunde

“Natuurlijk in de ICT zeker, maar je ziet het ook in de geneeskunde steeds meer door Augmented Reality en Virtual Reality*. Maar ook op de middelbare school en wellicht het basis onderwijs moeten dingen aangepast worden.

Het onderwijs in nederland is al heel lang niet veranderd en wanneer zijn dingen die nu geleerd worden nog relevant voor de toekomstige maatschappij. Deze zal over 10 jaar door technologie heel anders zijn dan nu. In hoeverre spring je daarop in. Daarnaast gebruikt een leerling in zijn vrije tijd zoveel digitale apparatuur en wordt naslagwerk al op de computer in plaats van in een bibliotheek opgezocht, dat hij zich gaat vervelen met een boek in de les. Het is niet de bedoeling dat een leerling gaat dicteren hoe het onderwijsmateriaal wordt neergezet, maar ik denk dat er meer kan worden gedaan aan het leuk houden van de les en het meegaan met je tijd als onderwijs instituut.

gaming in onderwijs

Als je leerstof kunt aanbieden door middel van een game en eventueel een competitief element zal een leerling zich de stof veel sneller eigen maken, wat toch het uiteindelijke doel van het onderwijs is. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor de discipline van studeren ook bij de ouders, zij moeten dat bijbrengen en begeleiden. Je moet wel een bepaald basic denkniveau hebben om in het leven toe te passen, of dat nou via een boek is of digitaal onderwijs maakt niet uit, als je de basis regels van het leren maar bijgebracht krijgt.”

Wat is jouw manier van studeren?

“Het afbakenen van studieonderwerpen, dat is absoluut een probleem bij mij. Ik maak altijd al m’n opdrachten zodat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb mocht ik een slecht cijfer halen, maar ik kan me ook verliezen in de diepgang van een onderwerp. Je hebt basics en diepgang, af en toe duik je de diepgang in om de basics te begrijpen, maar je kunt daarin ook verloren raken omdat het menselijk lichaam één grote puzzel is. Dan wordt het moeilijk en raak je heel veel tijd kwijt aan nutteloze dingen. Het is wel goede informatie, maar niet voor de opdracht die je hebt op dat moment. Uiteindelijk is dat wel iets geweest waarvan ik me realiseerde dat ik er zoveel tijd aan kwijt ben dat het anders moet. Nu maak ik een samenvatting en daarvan nog een samenvatting en daar haal ik de key-items uit. Zo ga ik steeds gerichter studeren”.

Je geeft voorlichting aan ouders van gamende kinderen. Zijn jouw eigen ouders daarin jouw voorbeeld?

“Ik ben TrackMania door mijn vader gaan spelen. Ze zeiden vanaf het begin dat m’n studie voorgaat; ‘als we zien dat je school niet goed gaat, mag je niet meer gamen’. Dus wilde ik gamen, dan moest ik zorgen dat m’n school goed ging. Die discipline is aangeleerd. Er is meer in het leven dan je computer, maar doe vooral wat je leuk vindt. Mijn ouders hebben ook altijd gezegd dat je studie belangrijk is, maar alles naast je studie kan nog belangrijker zijn. Je studie is net zo belangrijk als je vrije tijd. Ze hebben regelmatig met mij samen gespeeld (vooral mijn vader) en m’n vader ging mee naar evenementen. Ze hebben me altijd gesteund en die steun heeft zich vertaald naar mijn gedrag, want als ze zeggen; ‘yo, eten’ dan ben ik er zo. Dankzij mijn ouders ben ik wel geworden wie ik ben gericht op gaming en de combinatie van mijn studie en gaming.

unplug

Ik probeer ouders die ik voorlicht mee te geven dat er sowieso meer evenwicht moet zijn tussen vrije tijd, studie en hobby. Zij vinden gaming lastig omdat ze het niet gewend zijn en trekken dan bijvoorbeeld gewoon de stekker eruit. Dat is iets dat je nooit moet doen. Dan creëer je een afstand tussen je kind en jezelf die alleen maar groter wordt tijdens de pubertijd, waardoor je op het laatst helemaal niet meer met je kind communiceert. Je kunt beter interesse tonen en een keer een spelletje meespelen en dan zeggen; ‘na dit potje gaan we samen eten’. Dan krijg- of hou je de band met je kind en is het veel makkelijker hem bij de pc weg te halen als dat nodig is”.

InsaneGame: Het lijkt of er een impasse is in Nederland tussen het bedrijfsleven en de esports. Wat mij ontzettend verbaast tijdens de gesprekken die ik voer voor m’n website, is de onderdanige rol van veel esports bedrijven naar het traditionele bedrijfsleven. Ik begrijp dat dat een paar jaar geleden misschien nog nodig was, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Esports is wereldwijd en dus ook in Nederland een zich sterk- en snel ontwikkelende en bijzonder interessante markt voor het traditionele bedrijfsleven. Zíj hebben nu de esports nodig voor hun bereik. Waarom verandert esports haar attitude niet. Als je je klein blijft opstellen, wordt je ook klein behandeld. Wanneer komt het besef nou eindelijk dat esports Nederland zelf dingen kan gaan bepalen?

Ook als ik kijk naar de interactie tussen DCL (Dutch College League) en 2Basics dat voor veel problemen heeft gezorgd in het eerste jaar. In het traditionele bedrijfsleven zou men hierop direct afgerekend zijn, maar in de esportswereld niet. Dit jaar wordt de DCL mede gesponsord door AXE en Taco Bell, maar dat is nog niet genoeg. Ook de E-divisie is qua presentatie echt om te huilen in de zin van de beschikbaar gestelde faciliteiten. Waarom is dit voor esports acceptabel?

bedrijfsleven en esports

Koen; “Het valt me op hoe soms het bedrijfsleven het gaming verhaal nog niet begrijpt. Heel veel bedrijven willen instappen maar weten niet goed hoe, daarom geef ik ook advies aan bedrijven.  Zij merken dat ze mensen, vooral jeugd, verliezen die ze weer kunnen terugkrijgen via esports en gaming, één van de redenen dat ze interesse hebben in esports.

Vaak weten bedrijven wel dat esports internationaal aandacht trekt, maar is het onbekender dat veel mensen die esports kijken een fulltime baan hebben. Dit is dan ook erg interessant omdat hier potentiële inkomsten liggen voor bedrijven. Deze mensen wil je naast de jeugd ook bereiken.

Als ik kijk naar mijn eigen professionaliteit, in het begin bij Team Acer werd gezegd; ‘als je salaris verhoging wil, moet je daar zelf mee komen’. Ik heb 6 sterke argumenten opgevoerd en salarisverhoging gekregen. Zo moet de esportswereld dat ook doen. Toen Team Acer eindigde werd ik gevraagd als Ambassadeur door Acer Benelux. Het eerste jaar kreeg ik Acer Predator hardware, wat ik als gamer nodig had voor mijn games. Toen andere bedrijven aan me begonnen te trekken gingen ze voor exclusiviteit in betaling, ook ten gevolge van consistent goed werk leveren en een open relatie met Acer. De esportswereld moet zichzelf profileren en gaan staan voor wat ze willen hebben. De waarde van esports is verhoogd en wordt steeds hoger. Je doet heel veel, maar je verdient vrij weinig, veel is vrijwillig, zoals het presenteren bij FoxSports. Dat is eigenlijk iets wat niet meer kan, maar er moet ergens geld vandaan komen voordat salarissen mogelijk zijn.

professioneel

Alleen, op dit moment vraagt iedereen uit de esportswereld geld, ook mensen die er al uitgestapt waren komen nu ineens terug omdat ze denken dat er geld te verdienen valt, dan krijg je dus mensen die alleen maar winst willen behalen terwijl de mensen die er altijd in hebben gezeten en dus de mensen met veel kennis, zo de kansen mis lopen. De anderen doen of ze veel kennis hebben. Check als bedrijf dus je aanvragers op continuïteit en professionaliteit. Daarnaast vragen bedrijven zich af wat het juiste moment is om te investeren in jongeren en esports, maar ze zijn eigenlijk al te laat als ze wachten met inspringen tot het overduidelijke bewijs van positieve marketing. Je bent dan je positie al kwijt. De gaming industrie gaat enorm snel en is al zoveel groter dan dat mensen zich beseffen.

esports op tv

Veel zenders weigeren misschien nog het uitzenden van esports ook al is het een erg professionele wereld en laten we dat ook zien bij de Dutch College League. FoxSports plukt momenteel de vruchten van het uitzenden van Inside Esports en de E-divisie, een slimme zet in de juiste tijd, want esports groeit hard. Toch zie ik later ons programma ook wel op open kanalen, zoals RTL, met een nog grotere professionaliteit van de atleten in onze competitie. Ik heb regelmatig een fitness instructeur, diëtiste en verplichting tot sporten gehad. Alle topatleten moeten sporten want een fysiek goed lichaam betekent ook genoeg concentratie en uithoudingsvermogen tijdens een wedstrijd, dat heb je gewoon nodig. Het zou prachtig zijn als ook de esports atleten in Nederland, in onze competitie, kunnen leven zoals de professionele voetballers.

3e helft

Goede slaap, rust, eten, het is een hele professionele wereld aan de top, maar de focus ligt vaak op de amateurs. Zij eten misschien ook pizza, maar zo is het ook in voetbal. Voetbal wordt alleen maar professioneel uitgezonden, bier drinken en feesten in de 3e helft komt niet op tv. Qua esports worden de grootste toernooien en wereldkampioenschappen niet uitgezonden, zo krijg je nooit een goed beeld over hoe het is om aan de top te staan en wat je ervoor moet doen en laten. Film maar ’s een voetbalteam waarbij de 3e helft belangrijker is dan de eerste 2, dan krijg je ook geen goed beeld. Ouders zouden dan zeggen ‘ga maar niet voetballen, bier is niet goed voor je’. Als je amateuristisch denkt en niet de professionele top uitzendt (buiten Inside Esports) verandert nooit dat beeld van gamen, het is juist een fantastische- en goede wereld! Aan mij de taak omdat te veranderen.

Ook als presentator zijnde ben je een uithangbord en daarnaast ook als ambassadeur van de Nederlandse Esportbond. Als iemand zegt dat hij gaming niets vindt dan is dat prima, maar je mag niet oordelen zonder je erin verdiept te hebben, voordat je weet waar het over gaat. Je mag pas oordelen als je de informatie gelezen hebt die iemand je geeft”.

Er zijn plannen om het WK naar Nederland te halen, hoe staat het daarmee?

“De locatie voor dit jaar is Busan, Korea, maar het zou wel goede business zijn om het hier naartoe te halen om te laten zien hoe groot het is, net als in het Ahoy vorig jaar (LCS spring split). Dat was in een paar dagen voor beide dagen compleet uitverkocht.”

Doe jij iets met de ECS (Esports Championship Series) van Faceit en Twitch** door je rol in de atleten commissie van het IeSF?

ECS Europe

Over die league heb ik nog niets over gehoord, ik vraag me af in hoeverre zij marketing hebben gedaan op social media. Van wat je me vertelt is het wel een mooi initiatief, want spelers en teams hebben ’t zwaar. Vakantiedagen zijn belangrijk, maar rust en het verwerken van emoties bij winst of verlies is nog belangrijker. De professionals hebben hier geen tijd voor, die moeten doorgaan. Je hebt wel een feest, maar geen weekje om even te relaxen en evalueren. Ze hebben wel eens vakantieweken, maar als je eenmaal begint gaat het ook gewoon door en op professioneel niveau gamen wordt erg onderschat.

Nou Koen, vertel, heb je verder nog hobby’s?

Hahaha, ik doe heel veel omdat ik niet te lang stil sta bij mijn keuzes, ik wil gewoon gaan en dan zie ik wel of het lukt, het is een kwestie van trial and error.

 

Met dank aan Koen Schobbers voor zijn tijd in deze drukke periode.

*Augmented Reality (AR) is een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt, het is een mix van de realiteit met een virtuele toevoeging of verrijking. Er wordt dus extra digitale content toegevoegd aan je gezichtsveld.

Virtual reality (VR) is de creatie van een virtuele werkelijkheid, een schijnwerkelijkheid dus.

** De ECS is een league waarbij de gamers eigenaar zijn van de league en dus de secundaire voorwaarden waaronder ze spelen zelf betalen. Vakantiedagen, salaris en betaald ziekteverlof zijn hier een onderdeel van. In de ECS wordt alleen nog CS:GO gespeeld. Zie artikel http://insanegame.net/en/2017/01/17/escon-and-why-you-should-know-about-that/

Het Twitchkanaal van Koen Schobbers (koenznl): https://www.twitch.tv/koenznl