GirlGamerGalaxy eyes

Girl Gamer Galaxy, it’s all in the game!

In Artikelen, Nieuws, Waddup girls! by caro vosLeave a Comment

Girl Gamer Galaxy, de grootste online girl gaming website in de Benelux opgezet door 4 Girl Gamers in Nederland: Atusa, Judith, Joëlla en Purdey. Zoals zo vaak in de esports wereld hebben ze allen een fulltime baan en is de website een project of love for gaming die nu al meer dan 7 jaar succesvol online is.

Buiten het onderhouden van de website lopen er 2 ambitieuze projecten die aandacht verdienen van potentiele investeerders, het opzetten van een vrouwenteam of een gemixt team (mannen, get over yourselves en meld je aan!) in samenwerking met Asterion én Gameroom 416, een 24/7 streamingroom in een hotel. Zoals altijd zijn time&money an issue en dat is jammer, want met name Gameroom 416 is een geweldig idee waarvan de pilot zeer gewaardeerd werd! Lees hier meer over verderop in het interview.

4 vrouwen dus en daarom 4 meningen per antwoord op een gestelde vraag. Veel plezier met het lezen van dit leuke interview waar je erachter komt dat girl gamers niet verschillen van mannen, it’s all in the game!

GirlGamerGalaxy

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Atusa: Purdey ken ik nog van onze schooltijd. We zaten samen op VWO. Jaren later heeft ze besloten om mee te doen met Girl Gamer Galaxy (GirlGamerNL). Ontzettend leuk, dat je na al die jaren niet alleen vriendinnen bent, maar dat je samen steeds meer avonturen met elkaar aangaat. Ze is nu daardoor meer dan ooit actief betrokken in heel veel aspecten van mijn leven.
Joëlla en ik zaten in dezelfde vriendengroep, maar hebben elkaar jaren later voor het eerst ontmoet toen we aan elkaar werden voorgesteld. Mijn jeugdvriendin kwam er achter dat we allebei gamers waren en heeft ons daarvan op de hoogte gesteld. Gelukkig maar, want ik speelde altijd met online vrienden en kende helemaal geen vrouwelijke gamers. Dat veranderde  toen ik Joëlla ontmoette. Zij stelde me voor aan Judith, waarmee zij zelf in een vrouwelijke Call of Duty clan zat en nam me mee naar evenementen. Inmiddels zijn Judith en ik ook vrienden en we zijn zelfs huisgenoten. Dat is erg gezellig, samenwonen met iemand die dezelfde interesses heeft en waarmee je in je vrije tijd activiteiten kan doen voor je eigen community.

all the girls

Judith: Een paar jaar terug begon ik met het spelen van Call of Duty. In games wil ik mijzelf altijd graag verbeteren. In Call of Duty kon je een clan beginnen en daarmee het opnemen tegen andere clans. Het leek mij gezellig om met andere meiden te spelen, maar die kende ik niet dus begon ik een zoektocht op het internet. Ik kwam een oproep tegen van Joëlla en heb haar een bericht gestuurd. Samen met een paar andere meiden speelden wij velen games en begonnen ook met het maken van gameplay video’s.
Online was het altijd erg gezellig en aangezien wij beiden in Amsterdam woonden besloten wij samen naar de nacht-opening te gaan van de nieuwe Call of Duty game bij de Gamemania. Daarna zijn wij vaak weggeweest om bijvoorbeeld lekker op een terrasje te zitten.
Ik heb altijd games gespeeld, maar Joëlla was ook naar Game evenementen geweest waarvan ik het bestaan niet eens afwist. We besloten naar Gamekings Showcase te gaan samen met nog twee andere dames uit de clan en Atusa een vriendin van Joëlla die World of Warcraft speelde. Het was heel gezellig en die dag was er meteen een klik.
We zijn met zijn drieën voor Kijk-Online gaan schrijven. Een van de columns was Girl Gamer Weekend waarin wij lieten zien welke games wij en andere dames speelden, vaak met een video erbij. De meiden die hiervoor schreven hadden samen met ons een Whatssap groep, maar deze werd steeds groter dus besloten wij naar Facebook te verhuizen. Een andere jeugdvriendin van Joëlla en Atusa genaamd Purdey kwam het team versterken en wij begonnen Girl Gamer Galaxy.

Joëlla: Atusa, Purdey en ik kennen elkaar van vroeger (sinds ongeveer 15 jaar). Judith ken ik sinds 2010 toen ik op zoek was naar dames die Call of Duty spelen.

Purdey:  Ik heb Atusa leren kennen toen ik een jaar of 15/16 was en wij samen op dezelfde middelbare school zaten. Het grappige is dat hoewel wij op dat moment vriendinnen waren, wij niet echt van elkaar wisten dat wij beiden een liefde voor games hadden. Wellicht omdat het niet zo vanzelfsprekend was?

Op de website is het lastig info te vinden over jullie persoonlijk, is daar bewust voor gekozen? Hoe vaak is er fysiek contact, wordt alles online besproken?

GGG Crew

vlnr: Judith, Atusa, Purdey, Joella

Atusa: Wij zien elkaar regelmatig bij evenementen en bij afspraken met samenwerkingspartners. Zo af en toe plannen we ook een logeerpartij of een bioscoopje samen. Helaas wonen we allemaal ver van elkaar, dus de meeste communicatie is via Skype. Online afspreken is gewoon makkelijker, omdat we allemaal ook krap zitten in onze tijd. Fulltime werken en in de avonden werken aan onze blog, website, prijsvragen samenstellen, social media bij houden. We zouden graag meer met elkaar omgaan in real life, denk ik. Maar gelukkig kunnen we in ieder geval gezellig samenwerken aan iets waar we passie voor hebben.

Judith: De website is een ontwikkelingsproduct dat voor ons allen vrij nieuw was. Hier hebben wij simpel weg nog niet eerder over nagedacht, maar gaan dit snel toevoegen.
Er zijn inderdaad weinig foto’s van ons vieren, ik denk dat het komt doordat wij altijd druk zijn als wij elkaar zien en er dan niet echt over nadenken om met zijn allen een foto te maken. Verder hebben wij elke week overleg over Girl Gamer Galaxy via Skype.

Joëlla: Goede vraag! Geen idee waarom er eigenlijk geen verdere info is. We zijn nog in ontwikkeling om hier en daar meer informatie toe te voegen.  Dus waarschijnlijk komt het nog.

Purdey:  Nee deze keuze (wat betreft het gebrek aan persoonlijke info) is absoluut niet bewust, maar nu we daar wel bewust van zijn gaan we daar denk ik wel wat aan doen! Het is waarschijnlijk zo ontstaan omdat het altijd heeft gedraaid om ‘de community’ en niet zozeer om onszelf. Maar een stukje achtergrond over wie wij zijn (besef ik mij nu) is wel een leuke toevoeging.
Helaas wonen wij niet allemaal bij elkaar (m.u.v. Atusa en Judith) en werken we allemaal fulltime. Dat maakt afspreken in real life toch net even wat lastiger. Om praktische redenen wordt er dus veel gesproken via Skype (minimaal 1 keer per week).  Uiteraard komen we graag bij elkaar tijdens evenementen en zo nu en dan een biosje. Maar door drukte en enthousiasme vergeten we dan wel eens om een foto met z’n allen te maken.

Voor alle 4 in het kort: favoriete game en favoriete game persoonlijkheid.

black friday

Atusa: Favoriete game, dat vind ik altijd een lastige vraag. Ik ben altijd een periode lang verslaafd aan een game en stap daarna weer over op iets anders. Mijn favoriete genre blijft horror games. En ik word altijd blij van indie games. De laatste game waar ik ontzettend veel uren in heb zitten is Stardew Valley. Maar daar ben ik inmiddels al weer redelijk van afgekickt. Nu maar zoeken naar de volgende obsessie.

Judith: Ik heb niet echt één favoriete game. De games waar ik in mijn leven de meeste tijd in gestoken heb zijn: The Legend of Zelda games, Skyrim, Call of Duty & League of Legends. Ook hou ik van survival games als Rust, Don’t Starve & Ark.  De characters en lores van games vind ik vaak goed ontworpen, maar ook hierin heb ik niet een favoriet.

Joëlla: Favo game persoonlijk Call of Duty MW2, Horizon Zero Dawn, God of War III, The Last of Us, Warframe, Rainbow Six Seige, The Sims series.

Purdey:  Ik hou van zoveel verschillende soorten games! Voorgaande past ook wel een beetje bij mijn karakter. Ik ben nieuwsgierig en wil alles zien en ontdekken, zo ook allerlei soorten games. Echter, ik kan helaas niet alles spelen (zo word ik bijvoorbeeld misselijk van First Person Shooters). Tijdens een drukke werkweek zijn games waarbij ik snel ‘een potje’ kan spelen ideaal voor mij. Tijdens deze momenten speel ik dan het liefst bepaalde Fighting games zoals Mortal Kombat, Tekken of BlazBlue. Maar ik kan een goed verhaal in een game zeker waarderen. Ik heb bijvoorbeeld ontzettend genoten van The Last of Us en Ni No Kuni (logisch als studio Ghibli fan) en ben ik op dit moment met Horizon Zero Dawn bezig.
Mijn Favoriete game persoonlijkheid? Bayonetta, een stoere, zelfverzekerde dame in een (naar mijn mening) geweldige hack and slash.

Waarom zijn jullie deze community begonnen, wat miste er voor vrouwelijke gamers op de al bestaande sites?

girl gamer lifestyle

Atusa: Joella, Judith en ik gingen regelmatig naar game evenementen. Wat ons opviel is dat het erg leuk was om af en toe alleen met de meiden ergens heen te gaan. En we merkten dat er op de game evenementen redelijk weinig vrouwen waren (naast de Booth babes, natuurlijk). Toen we door Kijk Online werden gevraagd om vanuit een vrouwelijk perspectief te schrijven, besloten we een blog te maken over andere vrouwen die gamen. Hieruit ontstond een Facebook groep die maar bleef groeien. We hadden destijds nooit bedacht dat de groep zodanig zou groeien. We waren zelf ook erg verrast dat er zo veel dames de behoefte hadden om met andere gamer girls te connecten. En we zien ontzettend gave dingen in de community, dames die elkaar advies geven over gaming en gaming gear, hun talenten laten zien (van gaming stats tot aan art work) en zelfs meiden die in real life vrienden worden. Hoe gaaf is het wanneer je naar een event gaat en je herkent gewoon de mensen die daar ook rondlopen? Dat is echt zo mooi om te zien.

Judith: De community groep is eigenlijk uit zichzelf ontstaan. Persoonlijk speelde ik altijd games met mannen en toen ik meiden vond met dezelfde interesses klikte het meteen. In mijn jeugd was ik altijd het meisje met de blauwe plekken van het klimmen in bomen en het spelen van trefbal met de jongens in de buurt. De meiden die ik nu leerde kennen waren ook zo. We kunnen samen gamen, maar ook shoppen, films kijken en lekker kletsen.
De website is ontstaan omdat wij onze passie nog meer willen delen en de vriendschap die wij hebben gevonden.

Joëlla: De community is ontstaan omdat ik als gamende vrouw bijna altijd alleen met mannen aan het gamen was. Op zich is daar niks mee, maar ik miste het om te hangen met andere dames. De community is er dus om om dames met dezelfde interesses te ‘connecten’.

Purdey:  De community is eigenlijk gegroeid vanuit een whatsapp groep. Je zou dus kunnen zeggen dat deze is ontstaan uit een behoefte van vrouwen met dezelfde interesses (gelijkgestemden) om met elkaar in contact te blijven. Zoals eerder aangegeven heeft ‘gaming’ mij ook weer (meer) in contact gebracht met andere meiden waar ik nu ontzettend goed bevriend mee ben. Die ervaring gun ik alle vrouwen. Op onze website staat de community centraal en proberen wij meer vrouwen te bereiken om ze te laten zien dat het niet zo gek is om als vrouw gamen als hobby te hebben of in de game industrie te werken.

Jullie website gaat niet alleen over gamen, maar heeft veel lifestyle features. Heeft een vrouwelijke gamer één duidelijke style?

Atusa: Één ‘gamer stijl’ bestaat niet. Sterker nog, je kan niet spreken over de ‘gamer’. De gaming community is erg divers. Dan heb ik het niet over de platformen waar mensen op spelen of fans van verschillende gaming genres. De diversiteit zit in de levensfase, muziek genre, kleding stijl, en ga zo maar door. Daarom laten we op onze website zo veel mogelijk dames zelf hun verhaal vertellen. Die vertellen ons en de lezers over hun bezigheden. Of dat cosplay is, schilderen, of zelfs een baby kamer inrichten. We willen de dames in de gaming wereld een platform bieden en we willen aan de rest van de wereld juist laten zien dat je niet kan spreken van een soort ‘girl gamer’.

Judith: Bij de subcultuur ‘gamer’ hoort niet een bepaalde stijl of leeftijd. We delen gewoon wat wij zelf leuk vinden. Dit is niet altijd ‘direct gamerelated’ maar kan ook te maken hebben met Anime, Comics of Fantasy.

Joëlla: Iedereen is anders, zo ook de vrouwelijke gamer. Ik kan niet bepaald één stijl bedenken dat dé stijl van de vrouwelijke gamer moet zijn.

Purdey:  De gamewereld zelf is zo divers en zo divers is gelukkig ook de vrouwelijke gaming community. Als ik alleen al kijk naar ons vieren en naar onze stijlen dan zie ik vaak al grote verschillen. En dat is mooi, dat maakt deze community (in mijn ogen) ook zo interessant.

Komt er een nieuwe editie van het girl gamer galaxy game event voor vrouwen, met of zonder Mister Bard? (13 feb 2016 was de eerste).

GGG event

Atusa: Dat willen we erg graag. We hebben het feest destijds samen met een partner opgezet en hebben veel hulp gehad vanuit verschillende partijen. We zijn ze ook erg dankbaar, want met hun hulp konden we een gratis event opzetten en de meiden goodie bags meegeven. Mocht zich weer een mogelijkheid voordoen om een event te organiseren, dan gaan we dat zeker doen. Het is alleen lastig om dat geheel zelfstandig te doen, omdat we niet willen dat de community moet betalen voor de entree, drinken en eten. Sommige meiden moeten namelijk al ver genoeg reizen om bij het event aanwezig te zijn, dus die zitten dan al met de reiskosten.

Judith: Momenteel zijn onze pijlen gericht op de blog site en onze Social Media kanalen. Wij werken er aan om de traffic naar deze kanalen te vergroten zodat wij elke keer weer leuke en vernieuwende mogelijkheden voorgelegd krijgen voor onze community. De ene keer is dit een evenement de andere keer een kans om te schrijven voor een grote nieuws website of deel te nemen aan een esports team. Wie weet wat er ons nog te wachten staat.

Joëlla: Op het moment niet. Dit is wel iets wat wij in de toekomst weer willen gaan oppakken. Dames samen brengen is namelijk nog steeds onze doelstelling (core-business).

Purdey:  Het organiseren van (meer) evenementen is zeker iets wat wij in de toekomst weer willen gaan oppakken. Het pre-valentine event is destijds opgezet met behulp van vele partijen die wij ontzettend dankbaar zijn. Indien de kans zich voordoet waarin wij weer met deze partijen kunnen samenwerken om een geweldig event op te zetten dan zullen wij deze kans ook zeker pakken. Het organiseren van een event is echter ontzettend tijdrovend. Om onze aandacht en focus niet teveel te verdelen richten wij ons nu voornamelijk even op andere aspecten van Girl Gamer Galaxy zoals de website.

Is er een toename in jullie volgers te zien en staat die gelijk aan de toename van het aantal vrouwelijke gamers in Nederland/Belgie? Is er überhaupt een toename van vrouwelijke gamers.game girl

Atusa: Ja. Zowel het aantal leden in de community, het aantal volgers op social media als het aantal lezers op de website lijkt constant toe te nemen. Soms gaat dat harder, soms is het wat rustiger.  De volgers die we op social media krijgen en de lezers van onze blog website zijn internationaal. Of het aantal vrouwelijke gamers toeneemt, kunnen we niet stellen. Wel merken we dat steeds meer meiden als ‘gamer’ uit de kast komen. En dat is geweldig om te zien. Over de hele wereld zijn gamers op zoek naar anderen die dezelfde passies delen. En ze lijken ons goed te vinden.

Judith: Dit denk ik niet zo zeer er zijn altijd vrouwelijke gamers geweest. Ze lijken alleen steeds vaker met elkaar te ‘connecten’ en er op uit te gaan naar evenementen wat ook een van onze doel stellingen is.

Joëlla: De community blijft langzaam aan groeien. Vaak wat sneller als wij op evenementen zijn geweest en met veel mensen een praatje hebben gemaakt. Persoonlijk denk ik dat er een toename is van Nederlandse en Belgische gamende dames.

Purdey: Het aantal volgers van onze social media kanalen, het aantal bezoekers van de website en onze community blijft groeien. Of dit gelijk loopt met een toename aan vrouwelijke (Nederlandse/Belgische) gamers of dat er überhaupt een toename is durf ik niet te zeggen.
Mijn theorie is dat veel vrouwen altijd al een interesse in games hebben gehad. Echter, het gamen wordt bij vrouwen van jongs af aan (bewust en onbewust) meer ontmoedigd dan bij mannen. Voorbeeld: in mijn ervaring zijn ouders nog steeds meer geneigd om een videogame voor hun zoon te kopen dan voor hun dochter. Waardoor het dus ‘normaler’ is voor een jongen om te gamen dan voor een meisje. Langzaam aan denk ik echter een verschuiving waar te nemen waar ook de interesse van meiden in games meer ‘erkend’ wordt. Op deze wijze ontstaan er uiteraard langzamerhand ook een steeds grotere groep vrouwelijke gamers.

Jullie werken samen met Asterion om een (vrouwen) team neer te zetten. Hoog tijd, want er is in nederland geen vrouwenteam meer over. Hoe gaat het met het samenstellen, zijn er veel aanmeldingen geweest. Selecteren jullie alleen op skills of ook op karakter? Hoe worden de gekozen meiden begeleid? Krijg je als lid van het team een vorm van betaling (sponsoring, salaris).

Asterion-GGG

Atusa: We hebben best wat aanmeldingen gehad, op dit moment zijn er twee dames die een contract hebben. Die doen ook volop mee aan toernooien. Teams binnenhalen gaat nog moeizaam, omdat het erg moeilijk is om teams samen te stellen. We krijgen dan een paar geïnteresseerden voor de ene game en een paar geïnteresseerden voor een andere game. Dan kun je nog steeds niet samen gaan trainen, omdat je geen volledig team hebt.

Judith: Dit project staat echt in de kinderschoenen en wij hebben ook besloten om dit rustig op te starten en uit te breiden. Op het moment hebben wij twee dames die Hearthstone spelen en mee doen aan toernooien. Via onze site hebben wij al wel aardig wat aanmeldingen gehad voor andere games zoals League of Legends, CS:Go, Overwatch en Heroes of the Storm. Wij hebben echter nog niet genoeg aanmeldingen om een volledig team te starten. Een gemixt team zou ook helemaal prima zijn. Wij hoeven niet persé een all girl team.
Ons doel is om meiden die deze droom (pro gamer) hebben hierin te begeleiden. Wij coachen hen en praten over hun ervaringen. Het belangrijkste is dat zij zich goed voelen bij wat ze doen. Het feit dat er weinig dames teams zijn die het lang uithouden is natuurlijk alarmerend. Vaak groeit het team uit elkaar of kan men niet omgaan met de aandacht die er opeens is. Dan kan het al erg helpen als er een luisterend oor is. De dames die wij coachen vallen (met hun team) onder Asterion en krijgen een t-shirt en gaming gear gesponsord. Mochten ze goed presteren en hun (social media) bereik groeit dan krijgen zij verder in het proces ook betaald (naast het prijzengeld).

Purdey:  Als aanvulling op Atusa en Judith. Er zijn inderdaad aardig wat geïnteresseerden, echter niet voldoende om op dit moment teams van een gelijk niveau samen te stellen, laat staan om ook te kijken naar bepaalde karaktertrekken (wat uiteraard wel wenselijk is).

Hoe gaat het met het ontzettend gave Gameroom 416 project?

gameroom 416

Atusa: Gameroom 416 is een project waar we ons hart en ziel in hebben gestoken. We hebben twee maanden lang een pilot gedraaid met ID Apart Hotel om in een hotel kamer/studio elke dag twee dames te laten gamen en mensen thuis te laten zien wat zij allemaal uitvreten. Welke games spelen ze? Wat doen ze de rest van de tijd? Wat eten ze? Dat is erg interessant. Dan zie je namelijk de gamer zoals ze is.
Helaas is dit project na de pilot op ‘hold’ gezet. Dit komt doordat onze partners op dit moment druk bezig zijn met andere projecten en simpelweg niet de mogelijkheid hebben om dit concept verder uit te werken en te realiseren. Zelf zijn we ook erg benieuwd. De dames uit de community geven namelijk aan dat ze die tijd  (van de pilot) erg missen. Maar goed, we wachten rustig af.

Judith: Dit project staat helaas on hold. Het betreffende hotel zal dit jaar een nieuwe vestiging openen in Amsterdam. Dit had uiteraard prioriteit. Ook wij vinden dit zeer jammer, maar hopen dit concept in de toekomst toch door te kunnen starten.

Purdey:  Na een pilot van 2 maanden  is het project Gameroom 416 helaas on hold gezet, mede vanwege andere projecten (de bouw van een nieuw hotel) van onze partner. Uiteraard hebben wij hier begrip voor. Wij hopen in de toekomst het project weer op te pakken.

Door de groeiende financiële interesse voor de gaming wereld wordt er meer gefocust op het toetreden van vrouwelijke gamers in die wereld. De motivatie hiervoor is puur financieel, vrouwen zijn een nieuwe doelgroep waaraan verdiend kan worden. Is dat iets dat jullie stoort of is het resultaat: ‘acceptatie van vrouwelijke gamers’ belangrijker.

Atusa: Misschien merk je het in Nederland niet zo, maar onze internationale contacten geven regelmatig aan dat in andere landen de vrouwelijke gamers nog ontzettend buitengesloten worden. Dat is erg jammer, want of je nu vrouw of man bent, je bent een gamer en je hebt dat met elkaar gemeen. We zijn blij dat we dat in Nederland niet zo sterk merken. Natuurlijk word je hier en daar wel eens buiten gesloten, maar het komt juist vaker voor dat vrouwen wel welkom zijn.

Dat marketeers vrouwen zien als een geldpot is in meerdere sectoren het geval. Het is alleen maar logisch dat dit ook in de gamingwereld gebeurt. Wat wij belangrijk vinden is dat adverteerders beseffen dat deze doelgroep er is. Laten we een evenement als voorbeeld nemen. Adverteerders kunnen eventmanagers ertoe zetten meer rekening te houden met de doelgroep. Dit vertaalt zich dan door naar de advertenties over het evenement en tijdens het event zelf.
Ik heb al jaren lang eindeloze discussies gehad met standhouders die me iets probeerden te verkopen. Die begrepen niet waarom ik een t-shirt niet wilde kopen en mijn antwoord was dat dit een mannenshirt was. Zij noemen dat dan ‘unisex’. Noem het wat je wilt, maar ik wil dit niet aantrekken dus ik zal dit niet kopen. Als je nu naar beurzen en events gaat zie je dat er wel veel meer keuze is voor vrouwen in de dealerrooms. En ik krijg steeds vaker een vrouwelijke shirt als goodie mee bij een game stand. Hoe geweldig is dat?

girl gamers jokes

Judith: Wij blijven ook consumenten en vrouwen geven graag geld uit 🙂 Mij stoorde de vormgeving van gaming gear bijvoorbeeld enorm. En als er dan al een product werd ontworpen met de vrouwelijke consument in gedachten ‘laten wij het dan vooral maar roze maken.’ Ik denk dat het wel tijd is dat er gekeken wordt naar de vraag van de ‘vrouwelijke gamer’ en bedrijven hier een passend aanbod bij maken.

Joëlla: Ik ben vooral benieuwd hoe bedrijven de vrouwelijke gamers zien. En hoe zij zich dan op vrouwen focussen. Geen bezwaar dat ze geld aan deze doelgroep willen verdienen.

Purdey:  De gaming industrie is één van de snelst groeiende industrieën. Logisch dat marketeers kijken hoe zij hier een graantje mee kunnen pikken. Zolang ze dan maar ook echt luisteren naar wat de gamende vrouw wil en niet denken te kunnen verkopen door gewoon alles ‘roze’ te maken. Het zijn de clichés en vooroordelen die mij kunnen storen niet de aandacht zelf.

Een gegeven is dat niet de games (sexistisch en gewelddadig) een doorgroei van vrouwelijke gamers belemmert, maar het gedrag van de mannelijke gamers. Is dat iets dat jullie persoonlijk ondervonden hebben. Heeft één van jullie de ambitie gehad pro gamer te worden.

Atusa: Ik heb nooit de ambitie gehad om pro gamer te worden. Ik wilde gewoon lekker online spelen met andere mensen. Zodra je in een team speelt, of online, merk je dat je als meisje als ‘anders’ wordt gezien. Sterker nog, ik heb zelf een guild gehad waarin de nieuwe leden niet wisten dat ik een meisje was. Dit kwam simpelweg doordat je dan soms ontzettend geplaagd, gepest of versierd kon worden. En ik, als guildleader, wilde gewoon normaal aangesproken worden. Nu spreken we wel over een hele tijd geleden, de online gaming community lijkt inmiddels diverser en diverser te worden en steeds meer mensen hebben door de jaren heen toegang tot online games gekregen. Vroeger (ja, nu klink ik oud) was ik omringd door 45 jarige mannen, vooral vanuit de IT, omdat zij simpelweg meer affiniteit hadden met online gaming.

Judith: Nooit de ambitie gehad om pro te worden. Wel wil ik mijzelf in games altijd verbeteren en groeien. Het gedrag van teammates kan zeker invloed hebben op hoe ik speel. Daarom speel ik het liefst met een vast team met vrienden.

Girl-Gamers

Joëlla: Pro gamer haha, daar vind ik mijzelf nu te oud voor, maar die ambitie had ik wel een tijdje toen ik jonger was en COD speelde. Ik heb dat echter naast mij neergelegd omdat ik zelf niet vond dat mijn niveau goed genoeg was. Ik heb een aantal jaren geleden wel ‘problemen’ gehad met mannen die gaan schelden online, maar ja dat is online.

Purdey: Ik heb nooit de ambitie gehad om pro-gamer te worden en ben gelukkig nooit bedreigd. Uitgescholden? Ja dat wel eens. Maar ik denk dat ik die scheldpartij ook had ontvangen als ik een man was geweest. Misschien met iets andere scheldwoorden 😉 . Het is nu eenmaal ‘ veiliger’ om online wat te zeggen in vergelijking met in real life. Ik ben bang dat we daar niet aan ontkomen.

Zien jullie een duidelijk verschil in de gamestijl tussen vrouwen en mannen? Zo ja, wat kan het voordeel zijn van een gemixt team tegenover een single men/female team?

Atusa: Ik heb geen ervaring met teams, maar met guilds. Zelf merkte ik dat mannen die je accepteren ook sneller geneigd zijn samen te werken. Mannen onder elkaar is toch anders. Een vrouw in de guild of in de groep kan als bindmiddel fungeren. En in mijn geval konden ze makkelijker advies of kritiek van mij aannemen, omdat ze tegen een vrouw praatten. Dan is er geen sprake over ego vs. ego. Hoe dat zit bij competitieve games? Daarvoor moet je bij de andere dames zijn.

Judith: Ik denk dat vrouwen meer beschermend zijn van aard. Het team komt voor het individu. Samenwerken is denk ik een sterk(er) punt van vrouwen. In een gemixt team is dit een voordeel.

man vs woman

Joëlla: Ze zeggen dat mannen meer emotieloos spelen (met het doel om te winnen) en dat er bij vrouwen dus meer bij komt kijken. Ik heb zelf twee vrouwenteams proberen te trainen en kan in ieder geval zeggen dat de skills er waren. Vrouwen kunnen dus zeker een goede aanvulling zijn aan een mannenteam.

Purdey: In een team kan onderlinge concurrentie gevaarlijk zijn. Mannen vertonen onderling vaak ‘ haantjesgedag’.  Dat gezegd hebbende zal een vrouw zichzelf ook eerder vergelijken met een andere vrouw.  Met die redenering kan een gemend team de onderlinge concurrentie verminderen en zo een betere samenwerking bevorderingen.
Hebben vrouwen ook een andere stijl? Dat durf ik niet te zeggen. Misschien dat mannen meer risico’s durven te nemen dan vrouwen, zo ook in games.

Wat voor tips hebben jullie voor vrouwelijke gamers die pro willen gamen?

Atusa: Als je als pro wilt spelen moet je, net als alle andere spelers, vooral door bikkelen en jezelf uitdagen.
In het geval van teams. Let er op dat je teamleden wel positief kunnen klinken, maar soms merk je toch dat ze je niet genoeg credit geven voor je skills. Dit kan gebeuren en is vervelend en in veel gevallen zelfs kwetsend. Mensen zijn zich niet altijd zelf bewust van hun vooroordelen. Laat het gaan en ga vooral door en als het te erg wordt kun je nog altijd op zoek gaan naar een team dat je wel steunt. Vraag rond in de community, misschien zijn er wel meer dames die op jouw niveau spelen. Dan kun je samen trainen en elkaar helpen beter worden. En misschien kennen zij wel een goed team dat op zoek is naar een speler. Onze community is nu jouw community, dus zet deze ook in!

Judith: Vertrouw op wat je kan, maar kijk tegelijk naar anderen en leer van hen. Met andere woorden, durf uit je comfort zone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Blijf jezelf uitdagen.

Joëlla: Begin jong, zorg dat je een goed netwerk heb, train hard ‘like your life depends on it’, doe kennis op en doe zoveel mogelijk mee met LAN events voor de ervaring.

Purdey:  Het is een sport en als je topsporter wil worden, moet je keihard trainen. Zoek hierbij vooral naar verschillende tegenstanders van verschillende niveaus en zorg dat je jezelf blijft uitdagen zodat je ook echt beter kan worden.

it's not over yet

 

http://girlgamergalaxy.com/