Maarten Jan 'Liveon' Buurman

Jan Alleman: Maarten Jan Buurman, student Communicatie en Hearthstone speler

In Artikelen, Jan Alleman, Nieuws by caro vosLeave a Comment

Gamer:  Maarten Jan ‘Liveon’ Buurman
Dagelijks leven:  student Communicatie
Leeftijd: 25
Favo Game: Hearthstone
Way of life: Single

Maarten Jan 'Liveon' Buurman

Maarten Jan ‘Liveon’ Buurman

Je zit in het laatste jaar van je studie Communicatie, waar gaat je eindscriptie over?

Was het maar zo’n feest dat ik daar al was ;). Ik ben nu vakken aan het afronden en mag dan stage gaan lopen. Eén van mijn opties is om bij het Dagblad van het Noorden te gaan stage lopen, waar ik dan data-analyse kan gaan doen. Dat zou dan inhouden dat ik informatie die normaal gesproken niet zo boeiend is toch een beetje spannend maak voor lezers.

Waarom heb je gekozen voor Communicatie en wat zijn carrière opties met deze studie?

Hiervoor heb ik op de universiteit een half jaar informatica en twee jaar psychologie gestudeerd. Omdat ik de wetenschapskant niet zo interessant vind, heb ik toch gekozen om HBO te gaan doen. Hierbij wilde ik mijn psychologiekennis nog wel kunnen gebruiken en zo kwam ik uit op communicatie.

Mijn opties zijn heel breed, aangezien elk bedrijf wel een communicatieafdeling heeft. Ik kan de marketing in gaan, kiezen om onderzoek te gaan doen naar bijvoorbeeld het imago van bedrijven, vormgeving, teksten schrijven, de overheid helpen om burgers te informeren, et cetera.

Wat is eigenlijk goede communicatie, is daar één formule voor?

Het belangrijkste aan communicatie is naar mijn mening dat het tweezijdig is. Alleen maar informatie zenden en niet luisteren zal lang niet zo goed helpen om je doel te bereiken als in gesprek gaan met de mensen die je wilt overtuigen.

Je bent semi pro gamer, met welk spel? Speel je alleen online of doe je ook mee met fysieke toernooien? Heb je wel eens een toernooi gewonnen en zo ja, welke?

Ik speel Hearthstone, het online kaartspel van Blizzard. Hierbij ben ik speler en teammanager van het ECV eSports Hearthstone team. Ik doe nu ongeveer drie jaar mee aan online en offline toernooien, met als highlights een derde plek in de Nvidia Pro/AM cup ($1500), een derde plek op The Party (NL LAN, ongeveer €200) en een tweede plek op The Reality (NL LAN, €200). Verder ben ik vrij consistent top 8 in de Benelux toernooien.

Maarten Jan 'Liveon' Buurman

Maarten Jan ‘Liveon’ Buurman

Waarom ben je semi pro gebleven en niet doorgegaan voor pro?

Ik wil teveel dingen tegelijk. Het managen van een team, adminnen van toernooien en spelen van toernooien kost teveel tijd om daarnaast pro te gaan. Daarnaast heb ik natuurlijk mijn opleiding nog. Om pro te kunnen gaan moet je full time spelen, dus dat is echt wel acht tot tien uur op een dag. Die tijd wil ik er niet insteken.

Van welke gamer ben je fan en waarom?

De reden dat ik een beetje een rol heb binnen esports is Manuel “Grubby” Schenkhuizen. Toen ik in 2010 nieuw was in esports ben ik begonnen met het modden van zijn Twitch-stream. Hij is een superchille dude met bakken ervaring binnen de esports wereld en ik heb veel van hem geleerd.

Verder ben ik ook fan van Tyler, één van de top Nederlandse Hearthstone spelers. Hij is iemand die het spel leeft, als hij niet slaapt speelt hij. Hij is het perfecte voorbeeld van hoe je door hard werken de beste speler kunt worden.

Wil je je vak Communicatie combineren met esports?

Het is wel mijn bedoeling om communicatie en esports te combineren. Toen ik begon met de opleiding dacht ik eraan om marketing te gaan doen bij een groot team, maar nu ik zoveel verschillende organisaties ken die allemaal hun eigen ding doen binnen esports vind ik het erg lastig om te bepalen wat ik waar zou willen doen. Eerst mijn studie afmaken en daarna zie ik wel hoe het loopt.

Hoe volg je esports? Twitch, Reddit?

Twitch en Reddit zijn zeker belangrijke bronnen om op de hoogte te blijven van de wereld van esports, maar ik ben ook fan van Twitter. Daar zie je de pro gamers zelf hun mening geven en daardoor blijf je ook goed geïnformeerd.

Hoe combineer je het gamen met je studie en sociale leven?

gaming

Gamen is mijn sociale leven. Ik ben nooit echt van het buitenspelen of later het uitgaan geweest, laat mij maar lekker achter die pc zitten. Online heb ik mijn vrienden met wie ik vaak spreek en kan ik mijn sociale ei kwijt. Alle tijd die ik dus niet besteed aan mijn studie gaat in het gamen zitten.

 

Je studeert Communicatie, de communicatie op online communities is een vak apart, zie je verschil tussen mannelijke- en vrouwelijke communicatie?

Aangezien ik vrijwel alleen op fora zit waar hoofdzakelijk mannen zitten, zie ik geen duidelijk verschil.

Je bent vrij actief binnen de Nederlandse esports wereld. Wat mis je in Nederland?

Ik mis in Nederland vooral grotere langlopende toernooien. Ik vind bijvoorbeeld het idee achter het ESL Benelux Championship heel goed, alleen de uitvoering laat te wensen over. Voor de DCL geldt hetzelfde, naast dat het natuurlijk beperkt is tot 1 game en ik die niet speel.

Zelf mis ik geen game-café’s of een plek om te gamen of iets dergelijks, mijn kamer is daar prima geschikt voor. Verder mis ik ook geen overkoepelende organisatie die dingen regelt. Zoals het nu staat komen en gaan organisaties weer samen met de games waar ze mee samenhangen.

Zo heb ik tijden gewerkt voor de Dutch StarCraft League, maar doordat StarCraft in populariteit is afgenomen, is deze league ook op zijn retour. Ik vermoed dat dit voor vrijwel elke organisatie die verbonden is aan een specifieke game geldt. Maar deze organisaties werken wel omdat de mensen erachter echt passie hebben voor die specifieke game. Dit zie ik naar mijn idee bij organisaties die meerdere games aanbieden minder terug.

Heb je tips voor jonge gamers met potentieel?

Ga heel veel spelen en wees niet bang om aan online cups mee te doen. Als je echt goed wilt worden zul je de tijd erin moeten steken, dus dat is 8+ uur per dag. Heb je die mogelijkheid, maar weet je niet hoe je beter wilt worden, sluit je dan aan bij een team. Teams als ECV eSports, mCon eSports en in België Sector One hebben allemaal de expertise om je verder te helpen.

Aan wie geef je het stokje door voor de volgende jan alleman?

Dat is een goede vraag. Ga Jeffrey Mechielsen maar eens interviewen, die doet ook al langere tijd verschillende dingen in de eSports.