Quinten van der Most, Feyenoord’s E-gamer over Suarez en gaming

In Artikelen, Gamers, Nieuws by caro vosLeave a Comment

Quinten van der Most aka QuintenX

 

E-Divisie

E-Divisie

Afgelopen donderdag was ik in de Kuip waar ik een interview mocht houden met QuintenX, de E-gamer van Feyenoord. Met het risico lezers te verliezen: ik ben een Feyenoord fan dus ik was gelukkig!

Ik bekijk de E-Divisie nu al een paar weekjes en er is 1 ding dat me opvalt: de amateuristische opzet van de uitzendingen! Hoe kan het dat, met Endemol Shine (volgens hun website:” Endemol Shine Group is a global production powerhouse creating world class content for all platforms.” ) als producer en daardoor niet gehinderd om een aardig budget neer te kunnen leggen, een primeur in de eredivisie en esports zo slecht en low budget wordt uitgevoerd!

Of Quinten last van heeft van deze opzet tijdens het spel is iets waar ik benieuwd naar ben. Daarnaast, het commentaar dat Quinten van Feyenoord fans gehad heeft over de aankoop van Suarez, hoe gaat hij daarmee om?

Quinten blijkt een uiterst goed opgevoede jongeman die het leuk vindt om over de E-Divisie te praten, het is geen gesprekje omdat er een persmoment is ingelast.

Ten eerste Suarez.  Waarom heb je hem gekocht en hoe ga je om met het commentaar dat je daarop krijgt?

Suarez is, in het FIFA spel, momenteel de beste spits. Doordat hij in het UEFA Team of the Year is opgenomen heeft hij een blauwe status gekregen (iedere speler heeft een kaart met een bepaalde kleur, blauw is de beste kleur die je kunt hebben). Als en speler een blauwe status heeft, worden zijn statistieken  ge-update. Zo gaat het scoringspercentage van zo’n speler bijvoorbeeld van 80% naar 99%. Het feit dat Suarez nu deze status heeft maakt dat ik hem nodig heb in het team. Dat hij vroeger bij Ajax gespeeld heeft doet er niet toe, hij is nu de beste spits die Feyenoord in haar esports team kan hebben.

De e-gamer van Manchester City (Kieran ‘Kez’ Brown) heeft ook Suarez gekocht, maar dan met een zwarte kaart, als onze teams tegen elkaar zouden spelen wint de Suarez van Feyenoord.

Een fan vroeg op Twitch: “maar past hij bij Feyenoord?” “nee, hij past niet bij Feyenoord, hij is geen Feyenoord spits, maar in het spel gebruik ik hem. Hij is de de beste spits in het spel, hij maakt zowat alles af.”

Hoe kom je aan het geld om zo’n goede speler te kopen? Krijg je een budget van Feyenoord?

Deels. Feyenoord heeft een bepaald bedrag beschikbaar gesteld voor het investeren in het FIFA team. Als je geld investeert in het FIFA team koop je FIFA punten die je kunt gebruiken om pakketten te kopen. Daar krijg je spelers en items uit die je kunt verkopen op de transfermarkt. Hiervoor krijg je munten waarvoor je onder andere spelers kunt kopen.

Daarnaast moet ik de punten bij elkaar spelen. In de weekenden speel ik de weekend league. Dat zijn 40 wedstrijden en door het spelen van die wedstrijden kun je in de top 100 van de wereld komen. Als je ze allemaal uitspeelt krijg je beloningen in de game in de vorm van de pakketjes.

Denk je dat mensen naar een live wedstrijd zullen gaan door het kijken naar de E-Divisie?

Feyenoord

Feyenoord

Ik denk niet dat kijkers van de E-Divisie naar de Kuip zullen komen. Als je een live wedstrijd op tv ziet denk je wel:’ daar moet ik een keer heen’ want de sfeer in de Kuip is gewoon bizar. Deze E-Divisie is meer voor de jongeren die het leuk vinden om te kijken omdat ze zelf ook gamen. FIFA is gewoon een heel leuk spel. De E-Divisie is nu al meer dan een miljoen keer bekeken.

Vind je dat je een voorbeeld functie hebt voor (jongere) gamers?

Ik wil wel het goede voorbeeld geven. Het is belangrijk om fit te blijven naast het gamen. Ik zit ook niet de hele dag op m’n kamer. Ik sport en breng tijd door met mijn familie en ga naar mijn vrienden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je heel de dag op je kamer gaat zitten gamen, dan wordt je depressief. Je moet mentaal in orde zijn, dat is belangrijk. De E-Divisie gaat daar ook meer over uitleggen.

Vind je de negatieve reacties online moeilijk?

Nee, daar heb ik geen last van, er zijn altijd negatieve reacties, daar kan je niets aan doen. Ik kijk alleen naar het positieve en vind het gewoon leuk dat heel veel mensen me steunen, dat waardeer ik enorm. Ik ben altijd een normale jongen geweest en ineens krijg ik bijvoorbeeld 3000 volgers. Als er allemaal mensen achter je staan, dat vind ik gewoon geweldig, echt prachtig.

De negatieve reacties, je moet daar gewoon professioneel mee omgaan. Het negatieve commentaar gaat eigenlijk over het resultaat dat ik behaald heb, het gaat niet over mij persoonlijk. Ik ben een beetje aan de druk gewend geraakt omdat ik hiervoor al een jaar professioneel FIFA speler met een sponsor ben geweest.

Zou je een volgende keer dat je een speler aankoopt rekening houden met de achtergrond van die speler, zoals nu met Suarez?

Nee, als het de beste speler in het spel is heb ik hem nodig, ongeacht zijn achtergrond. Ik zou hem dus wel aankopen.

De streamstudio waar je je games nu speelt. Heb je er last van dat je tegenspeler direct naast je zit en de caster achter je?

Tijdens de eerste opnamedag mocht je nog geen koptelefoon op, dat vond ik heel lastig. Het spelen met een koptelefoon helpt heel veel,  ik hoor alleen nog maar het gamegeluid omdat ik zo gefocust ben.

In hoeverre is gezonde voeding en beweging een onderdeel van je trainschema als gamer?

Ik fitness 4 x per week en let op mijn voeding, niet extreem, ik eet gewoon gebalanceerd.

Hebben je ouders altijd je game passie begrepen?

Mijn moeder heeft mij altijd gesteund en gerespecteerd. Ik speel sinds mijn 6e FIFA en zij heeft gezien hoeveel passie ik heb voor het spel. Het is voor mij niet zomaar een spel, ik wil er echt goed in worden, het is echt mijn ding, ik ben er altijd al mee bezig geweest.

Je moet bij FIFA ook voetbal inzicht hebben. Er is een prof voetballer, Wendell Lira (Brazilië)  die heeft de 2015 FIFA Puskás Award gewonnen (award voor het mooiste doelpunt van het jaar). Hij heeft zijn voetbal carrière stopgezet en is FIFA gamer geworden en hartstikke goed, dat komt door zijn voetbal inzicht. Het is dus niet alleen bijvoorbeeld reactiesnelheid, maar ook inzicht en het kennen van alle individuele spelers, welke skills iedere speler heeft.

Welke tips wil je jonge gamers meegeven die pro willen worden?

Sowieso, maak tijd voor je sociale leven. Je moet veel spelen, 3 à 4 uur per dag, naast school en huiswerk. Als je uit school komt, maak eerst je huiswerk, dan pas aandacht aan gamen besteden, je hebt dan meer rust omdat je weet dat je alles af hebt. Je moet ook ontspannen. Als je alleen maar bezig bent met gamen wordt je helemaal gek. Ik ga om half twaalf, 12 uur naar bed en sta op om kwart voor zeven, 7 uur. Dat is voor mij genoeg, ik doe het al zo vanaf de pubertijd.

like a boss!

Oefen tegen goede spelers. Als je beter wil worden is niet alleen veel spelen belangrijk, maar ook analyse van je games. Sla je potjes op en kijk ze achteraf terug, kijk naar wat je fout doet of wat beter kan. Op Twitter of Facebook contacteer ik pro gamers die heel goed zijn en vraag ik of ze willen spelen, dan oefenen we met elkaar, leren tricks en geven elkaar tips. Als je zelf een goal tegen krijgt denk je:’ dat had ik beter niet kunnen doen’, maar als iemand anders dat ook tegen je zegt dringt het beter door.

Wat is je back-up plan, mocht er iets niet gaan zoals je hoopt?

Eerst m’n diploma halen. Ik loop nu nog een half jaar stage, dan ben ik geslaagd. Dan neem ik minimaal één tussenjaar om me volledig te focussen op FIFA want ik heb één plan, de beste van de wereld worden. Ik ga niet uit van mislukken, ik ga ervan uit dat ik alleen maar beter word.

Quinten feitjes:

geboren: 21 juni 1998

de X: staat nergens voor, zijn naam was online al bezet, met de X erachter niet

opleiding: haven logistiek (mbo, laatste jaar)

vriendin: nee

lievelingsmuziek: techno en R&B

vrijetijdsbesteding: tv kijken

eet graag: pizza (met ananas)

grootste blunder ooit: op de middelbare school rende ik op de gang, ren de hoek om en gleed uit, mensen in de aula zagen alles en moesten heel hard lachen. Ik wist niet hoe snel ik weg moest komen.

 

De E-Divisie kun je iedere woensdag, donderdag en vrijdag volgen op YouTube, Fox Sports en Twitch.
http://www.e-divisie.nl/