Horizon Zero Dawn, feministisch of niet?

In Artikelen, Nieuws, Waddup girls! by caro vosLeave a Comment

Het uitkomen van Horizon Zero Dawn belooft heel veel. Behalve veel lovende woorden over de graphics, wendingen die de game kan nemen, de ontwikkeling van de hoofdrolspeelster Aloy en hoe je die als speler beïnvloedt én de combinatie van de oude- en de nieuwe wereld (techniek vs overleven in de natuur), wordt Horizon Zero Dawn nu al bestempeld als een feministische action game in The Guardian. Het is dus niet meer zomaar een nieuwe game waar veel van wordt verwacht, het is een feministische game!

https://www.theguardian.com/technology/2017/jan/31/horizon-zero-dawn-the-feminist-action-game-weve-been-waiting-for?CMP=share_btn_fb

De game wordt door The Guardian als feministisch gezien, niet alleen omdat de hoofdrolspeelster een vrouw is, maar vooral omdat het een vrouw is die niet als lustobject wordt neergezet, dus cup D, gespierd lichaam, strakke, weinig verhullende outfit, goeie kont en natuurlijk neembaar. Guerrilla Games zegt in het interview dat het gegeven dat Aloy een vrouw is, niet de hoofdzaak is: ” “It’s really important that we didn’t look for a woman and that turned out to be Aloy. We had Aloy and one of her very many attributes is that she is a woman.”

Ook de wereld waarin Aloy opgroeit is een matriarchale wereld. Het feit alleen al dat Aloy wordt verstoten omdat ze geen moeder heeft zegt genoeg over de waarde van vrouwen/moeders in haar leven. Je kunt je daarbij afvragen of een vrouw en al helemaal een moeder ooit een kind zou verstoten om het feit dat ze geen moeder heeft. Deze actie maakt vrouwen/moeders in één klap harteloos, iets dat niet bij het imago van een moeder past. Maar misschien is het ontdoen van zachtheid bij een moeder juist feministisch? Dit is weer een hele andere discussie die we hier niet gaan voeren, in ieder geval laat het zien dat een matriarchale maatschappij ook de nodige hardheid bevat en niet bepaald sullig is.

De betiteling van Zero Dawn als een feministische game is wel interessant. Ik weet niet of het de bedoeling was van Guerrilla Games om een feministische game te maken, maar als dit stempel eenmaal staat, wordt de game dan vooral door vrouwen gekocht en zo niet, hoe ontwikkelt zich het karakter van Aloy bij mannelijke gamers en bij vrouwelijke gamers. Zeker ook omdat het een game is waar veel emoties in zitten en waar confronterende momenten in voorkomen.

Acceptatie
Daarnaast is er de nog steeds ongoing discussie over vrouwelijke gamers en hoe te zorgen dat zij geaccepteerd worden. Gebleken is dat het niet zozeer ligt aan het feit dat vrouwen niet willen gamen, ook niet aan het feit dat de games sexistisch zijn (get over it) of gewelddadig (misschien wel lekker juist), maar nog steeds om het simpele feit dat ze niet welkom zijn en agressief benaderd worden.  Onderstaand stukje kwam ik tegen op Reddit, geplaatst op 30 jan 2017:

“After the worst experience I’ve ever had in competitive Overwatch, the two guys who harassed me all game tracked me down on Reddit to send a sincere apology letter. This is just an excerpt. The whole thing was multiple paragraphs long. These guys were so awful to me. I’m normally very good at handling sexism in my games and I always use comms, but I’ve never once cried and had to leave team chat because because of people literally yelling at me and berating me constantly. I have extremely thick skin, but man that game got to me.”

Girl Gamers
Veel girl gamers doen zich online nog steeds voor als man en houden tijdens het spelen gewoon hun mond. Dat is jammer, want hoe vaker je van een meisje verliest, hoe minder erg het wordt, waardoor de agressie alleen maar sneller af zal nemen. Aan de andere kant is het ook wel begrijpelijk. Te horen dat ze je wel even komen verkrachten als je gewonnen hebt is geen feestje. Deze game met een vrouwelijke held die niet als een lekker geil ding wordt neergezet, zou dus maar zou iets kunnen veranderen aan het beeld van vrouwelijke helden (en dus la femme over het algemeen) en ook girl gamers in esports.  Dat is iets dat heel welkom is, er loopt veel vrouwelijk talent rond die niet alleen in all female tournaments willen spelen, maar ook in gemixte teams. Ik zou zeggen, maak er gebruik van. Een vrouw speelt tactisch wellicht anders, maar dat betekent niet slechter (anders zou er niet verloren worden) en kan zeker voor de nodige positieve verassingen zorgen als je speelt tegen een team zonder vrouw.

Hoe dan ook, feministisch of niet, Horizon Zero Dawn blijkt uit de preview een geweldige game te zijn die ongetwijfeld ook verfilmd gaat worden. 1 Maart in de winkel voor de PS4.