Thijs Molendijk (ThijsNL), Hearthstone Hero

In Artikelen, Gamers by caro vosLeave a Comment

Thijs Molendijk, Hearthstone Hero

 

Neumunster Hearthstone Superstar

De Neumunster Hearthstone Superstar

Ik sprak Thijs Molendijk tussen 2 grote toernooien in. Net terug uit Neumunster (Duitsland) waar hij het toernooi heeft gewonnen en officieel ‘Hearthstone Superstar’ is en vlak voor hij naar China vertrok voor de open Chinese kampioenschappen. (In China is Thijs 1e geworden, hij heeft als Nederlandse jongen uit Enschede de open Chinese kampioenschappen gewonnen, dat is niet zomaar iets!)

Ondanks de voorbereiding die hij nodig had voor zijn Chinese avontuur nam Thijs toch alle tijd voor een interview. Wat vooral uit dat interview naar voren kwam is dat Thijs inderdaad zo aardig is als gezegd wordt! Het interview liep behoorlijk uit en met name de vragen van zijn fans kregen een uitgebreid antwoord. Dit terwijl Thijs om 7 uur in bed had moeten liggen.

Thijs, waarom heb je gekozen voor je eigen naam als speelnaam in plaats van een bijvoorbeeld een afkorting of karakternaam?
“Ja, creativiteit is niet mijn sterkste punt. Daarbij had ik ook helemaal geen grote plannen. Toen ik Hearthstone begon dacht ik alleen maar ‘dat is een superleuke game’ die ik gewoon wilde uitproberen. Ik had nooit het idee dat mijn naam daarin ook maar relevant zou zijn. Ik heb mijn eigen naam gehouden en daarachter NL geplakt omdat dat voor Nederland staat. Dat mijn naam ThijsNL er ooit toe zou doen had ik nooit gedacht.”

Wat is je favoriete kaart?
“Ik ben een groot fan van Ragnaros, ik vind het een hele leuke kaart die vaak op het einde van de game komt en één van de weinige linking cards is die games heen en weer kan swingen, waarmee je van achterstand terug kan komen. Het is een leuke kaart om in actie te zien, voor fans, voor spelers, voor iedereen.”

Je favo deck en class?
“M’n favo deck is Freeze Mage. Het is het deck waarmee ik het meest speel en ook het dek waarmee ik bekend sta. Druids is de class waar ik al 3 jaar lang de meeste resultaten mee behaal en waar ik me het zelfverzekerdst bij voel.”

Welke mechanic heeft nu je voorkeur?
“Dat is toch wel discover. Deze bestaat sinds een jaar en je kunt kiezen uit 3 kaarten. Vooral voor de competitieve scene is het een leuke mechanic. Je moet de game goed kennen om er toch wel de juiste dingen mee te kunnen pakken, ik hoop dat er meer van die mechanic komt!”

Krijg je al last van de typische esports blessures?
“Ik heb zelf geen last van blessures, ik speel dan ook de game Hearthstone waar het niet echt om snelheid gaat, het is meer een denkproces in de richting van schaken. Fysiek is het niet zo zwaar als een StarCraft, maar ik probeer wel erg gezond te eten en een dagritme aan te houden. Ik doe veel om in conditie te blijven, rennen, een vast ritme, fietsen, voeding.”

Het afgelopen jaar zijn er 3 vrouwenteams opgericht, men werkt hard aan de acceptatie van vrouwen in de esports wereld, iets dat nog niet echt lukt. Verliezen van een vrouw, is dat erg?
“Bij Hearthstone is winnen bij spelers op hetzelfde niveau ook wel een kansspel, net als poker. Je kunt niet altijd winnen. Er zijn niet veel vrouwen die op heel hoog niveau spelen, maar ze zijn er wel en zijn ook echt goed. Volgens mij heb ik nog nooit van een vrouw verloren, maar ik durf dat niet met zekerheid te zeggen. Het maakt me niet uit eigenlijk.”

Match fixing, ooit mee te maken gehad? Maakt de Hearthstone Deck Tracker match fixing makkelijker?
“Het programma Deck Tracker vergemakkelijkt match fixing niet, het maakt alleen het spel makkelijker voor de spelers, wat ik jammer vind. Als ik naar match fixing kijk, vind ik dat lastig in te schatten. Laatst in China was er best een groot schandaal. Ik ben er zelf (nog) niet in aanraking mee gekomen, maar wil ook niets met gokken te maken hebben. Ik hoop dat het gewoon zo min mogelijk gebeurt, maar uitsluiten, ja, ik weet het gewoon niet.”

De kans dat esports in 2024 een Olympische sport wordt zit erin. Die erkenning dat esports als een echte sport wordt gezien, is die belangrijk voor je?
“Het maakt me eigenlijk weinig uit, wij zijn niet zo gericht op andere sporten, we hebben onze eigen evenementen met ons eigen audience, of dat nou een olympische sport is of wij noemen het een wereldkampioenschap. Ja, misschien wel leuk als de waardering dan ook komt, want de evenementen trekken zalen vol. Ik hoop het misschien, maar ik weet niet of het veel uitmaakt.

Ik heb me erbij neergelegd dat de erkenning buiten de esports wereld er niet is. Mensen die esports waarderen laten het wel merken en als je er niets om geeft, dan maakt het mij niets uit. Je ziet hoe groot esports is, je ziet dat het miljoenen kijkers heeft. Ik snap dat er een generatiekloof is waardoor mensen nog anders kijken naar wat een esporter is. Wij zijn gewoon topsporters. 8 Tot 10 uur per dag probeer ik te presteren en wil ik beter worden en de uren die ik daarnaast heb probeer ik zo netjes mogelijk in te vullen om optimaal te presteren en dat doe ik al 2, 3 jaar lang.”

Thijs Molendijk

Hoe is de band van de Nederlandse internationale spelers onderling, is er veel contact?
“Voor mij is het lastig, ik heb wel goed contact met Manuel (Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen), maar wij zijn allemaal erg internationaal gericht en ik ben meer niet in Nederland dan wel. Ik heb dan ook geen helder beeld hoe esports in Nederland zich ontwikkelt. Heel veel is echt internationaal gericht en zodra er iets mogelijk is wordt dat toch wel heel vaak opgepikt door een team in het buitenland. Zo ben ik ook al heel snel in Duitsland begonnen. Ik ken al aardig wat Nederlanders, maar het zou leuk zijn als er in Nederland echt een goed doorgroei programma komt dat meer Nederlandse spelers oplevert.”

Wat kan de Nederlandse Esports Bond voor spelers betekenen? Onderhandelingen met teams, verzekeringen afsluiten?
“Ik denk dat er wel behoefte is aan een rol van de bond voor gamers die door een buitenlands team opgepikt worden. Als speler wil je gewoon gamen en niet denken aan het regelen van dingen. Ik zat zelf in een unieke positie, G2 regelt heel veel. Het is niet zo dat in ieder team net als bij ons 1 of 2 managers zitten.”

Het succes van de Chinezen de laatste paar jaar, hoe verklaar je dat?
“Wat ik heel erg zie in China is dat gaming daar cultuur is. Er wordt in China enorm veel gefinancierd en er zijn al hele veel grote evenementen. Als je goed bent in een game dan wordt je er al heel snel uitgepikt en alleen maar gemotiveerd om beter te worden. Hier is dat niet, bij mij moest het echt helemaal uit mezelf komen, het was niet zo dat er zo maar heel veel helpende handen werden aangereikt in het begin. Ik denk dat daar wel een verschil zit, maar esports is nog een jonge wereld. In Zuid Korea, waar het al 20 jaar bestaat en op tv is, daar is het wel echt heel groot.”

Worden de games en gamers onderling evenveel gewaardeerd of telt een Hearthstone niet zo zwaar als een Dota?
“Ja, Dota is het ingewikkeldste spel onder de games, zij doen wat nonchalanter naar LoL of Hearthstone. Hearthstone is ook een totaal andere game en trekt totaal andere mensen, niet iedereen houdt van een potje schaken of kaarten, het is totaal iets anders en wordt zelfs niet door iedereen als esports gezien. Er wordt dus onderling wel iets nonchalanter over andermans games gedacht, maar ach, dat maakt me weinig uit.”

Wie zijn jouw grootste concurrenten?
“Tussen Kolento (Aleksandr “Kolento” Malsh uit de Oekraine) en mij is altijd goede rivaliteit, hij is een goede Europese speler die net iets voor mij kwam. We zijn elkaar al zo vaak tegen gekomen, het gaat heen en weer, hij wint, ik win, maar elke keer als ik tegen hem speel wordt het toch wel groot gemaakt qua rivaliteit. Ook met mijn teamgenoot Lifecoach (Adrian “Lifecoach” Koy uit Duitsland), waar ik heel veel mee optrek, als  we elkaar tegenkomen spelen we series van twee, tweeëneenhalf uur. Dat zijn wel echt de games waar je het voor doet.”
Een soort Badr vs Verhoef? “ja, in het klein, zo voelt het enorm.”

Hoe ga je om met jetlag?
“Jetlag is heel lastig. Je reist zo veel dat je soms geen normale tijd meer hebt. Ik probeer veel aan te passen, als ik naar de VS ga is het best makkelijk, je probeert 2 uur later te gaan slapen of je gaat 4 uur later slapen en je wordt 2 uur eerder wakker, dat is nog wel te doen. Naar China, dat is echt lastiger. Je moet zo lang mogelijk opblijven en dan probeer je in het ritme te komen, dat is wel heel belangrijk. Soms pak ik het thuis al aan, ik probeer nu al om iedere dag een uurtje eerder te gaan slapen. Ik ga nu om 7 uur naar bed zodat ik in China om 11 uur, 12 uur naar bed kan in de avond. Je moet er veel voor over hebben, je past je hele levensstijl aan op wat je doet.”