Jan Alleman: Wouter Vos

In Artikelen, Jan Alleman by caro vosLeave a Comment

Gamer:  Wouter Vos
Dagelijks leven:  Student HBO-ICT Game Development
Leeftijd: 20
Favo Game: League Of Legends
Way of life: Samenwonend

 

 

Je bent een fanatiek gamer, heb je ooit inspiraties gehad om pro gamer te worden?
Ik heb er soms aan gedacht dat het me leuk leek om een pro gamer te worden in verschillende spellen. Ik ben wel altijd fanatiek en goed in games geweest. Daarnaast snap ik wel dat je echt de bovenste 0.1 % moet zijn om echt mee te doen met competities en te winnen. Dit vraagt heel veel tijd en aandacht aan het oefenen van 1 specifieke game wat ik merkte dat ik niet kon, omdat ik vaak na 4 uur het spel wel een beetje zat werd. Ik heb er dus wel over nagedacht en vond het idee altijd wel tof. Maar realistisch gezien wist ik al dat het niet zo gebeuren.”

Wat is je favo game?
“Mijn favoriete game is League of Legends. In dit spel kies je een ‘Champion’ waar je in een team van 5 de komende 30-60 minuten gaat vechten tegen een ander team van 5 om elkaars basis te vernietigen. Elke ronde die je in dit spel speelt is anders. Elke ronde zijn er andere Champions waar je tegen speelt met andere kleine factoren waardoor het altijd anders is. Ook komt er heel wat strategie en snel denkwerk bij kijken waar ik heel erg van hou. Deze game is vooral leuk met vrienden en al helemaal als je er goed in bent en je met je vriendengroep iedereen inmaakt.”

Ben je fan van iemand en waarom?
” Fabian ‘Febiven’ Diepstraten vind ik echt top omdat hij een Nederlander is en een midlaner in LoL (wat ook mijn favoriete positie is) en daarbij één van de beste LoL spelers is.”

Volg je hem dan ook op bijvoorbeeld Twitch?
Heel soms kijk ik naar zijn streams op Twitch, maar daarnaast kijk ik alleen zijn professionele wedstrijden live en juich ik hem toe, maakt niet uit voor welk team hij speelt op dat moment.”

Hoeveel uur per week besteed je aan gamen en levert dat moeilijkheden op voor de relatie?
14-20 uur gemiddeld per week. Soms levert dit wel moeilijkheden op ja. Vaak game ik met mijn vrienden die ver weg wonen en ik hen dus alleen zo kan spreken en op deze manier wat leuks met ze kan doen. Daarnaast is het voor mij heel fijn om na een dag stress of werk even een aantal uurtjes te gamen, maar dit kan niet altijd omdat ik ook andere verantwoordelijkheden heb en natuurlijk ook tijd wil doorbrengen met mijn partner.”

Hoe oud was je toen je begon met gamen?
Ik was denk ik 8 toen ik mijn eerste game boy kreeg van mijn ouders. Daarvoor mocht ik al wel eens met die van mijn broer spelen maar dat was alleen als hij niet bezig was. Hierna ben ik verder gegaan met console gaming (Nintendo Wii) en uiteindelijk bij PC gaming beland.”

Je bent student Game Development. Heb je daarvoor gekozen omdat je zelf geen pro kunt worden en toch in die wereld wilt werken?
Ik had altijd al interesse in de game wereld en hoe games nou eigenlijk gemaakt werden. Dus eigenlijk wilde ik al in die wereld werken zonder pro te gamen.”

Is er wel toekomst voor je vak? Hoe goed moet je zijn om bij een grote organisatie te werken?
De game industrie wordt steeds groter dus er is wel degelijk een plaats voor mij na mijn studie. Het enige probleem voor mij is dat de meeste bedrijven in Nederland vaak alleen aan serious games doen. Dat is eigenlijk een game bouwen voor een opdrachtgever waarbij ik vaak het gevoel heb dat je heel veel vrijheid verliest en heel beperkt werkt. Het is dus zo dat er genoeg plaats zal zijn voor mij later, het is alleen dat het moeilijk gaat worden om iets in Nederland te vinden. Het gaat er meer om hoeveel ervaring je hebt, aan welke games je eerder gewerkt hebt. Als je naar een vacature kijkt online bij een groot bedrijf vragen ze vaak naar 5-10 jaar ervaring bij een grote game.”

Is het je ultieme droom om een game te ontwikkelen waar miljoenen gamers mee spelen?
Mijn ultieme droom is een game te ontwikkelen waar iedereen het over heeft en echt goed ontvangen wordt door de consument. De laatste tijd zijn er veel games uitgekomen waarvan het concept en de trailers heel goed ontvangen werden door het publiek, maar toen ze eenmaal uitkwamen gewoon niet hetzelfde waren als beloofd. Er zaten veel design fouten in of het was eigenlijk maar een halve game waarvan je de DLC’s (downloadable content) moest kopen om de hele game uiteindelijk te kunnen spelen. Dat vind ik allemaal niks.”

Bouw je ook vriendschappen op online of is het gewoon in- en uitloggen?
“Veel vrienden die ik nu heb, heb ik online ontmoet. Dit ontwikkelde zich vaak doordat ik ze online tegenkwam en ze goed waren in de game en/of vriendelijk waren. Uiteindelijk speel je dan vaker samen en bouw je een vriendschap op. Daarnaast vind ik vele online games veel leuker als je die met vrienden speelt dus is het vaak ook dat, als ik game, het met vrienden is.

Heb je een vaste chatroom of community?
Ik bezoek vaak de website Reddit waar ik op verschillende subreddits topics lees over verschillende games die me interesseren.”

Wat vind je van vrouwen in de esports? Moeten zij uit deze mannenwereld blijven? Is de online gamewereld een soort laatste mancave waar flink gevloekt en gescholden kan worden zonder dat je daarop aangesproken wordt?
Nee totaal niet, het gaat er alleen om wie de beste is en ik zie niet waarom een vrouw dat niet kan zijn. Ik denk alleen dat mannen veel meer voorkomen in esports omdat wij ook het meeste gamen.”

Blijf je gamen tot in de eeuwigheid of is het een keer klaar?
“Ik kan niet wachten tot mijn pensioen en zeeën van tijd heb die ik kan besteden aan videogames!”