esports als vak op de middelbare school

In Artikelen, Nieuws by caro vosLeave a Comment

Vanaf augustus 2016 biedt de Noorse Garnes Vidaregåande Skule in Bergen esports als keuzevak aan. Sommige colleges in bijvoorbeeld Amerika hebben al beurzen voor esporters, maar esport op het (staats gereguleerde) voortgezet onderwijs is nieuw. 2 Van de 79 folk scholen in Noorwegen hebben ook esports in hun vakkenpakket, echter, een folk school is een 1 jarige opleiding over het leren leven in plaats van het leren van een vak.

Naast deze Noorse school is er één andere school die ook esports aanbiedt, de Zweedse Arlanda Gymnasiet school in Märsta. Zij zijn begonnen in 2015 met 7 leerlingen, in Noorwegen zijn 25 leerlingen toegelaten. Esports als vak op het voortgezet onderwijs is interessant omdat het gaat om pubers die in deze fase van hun leven vooral erg zelfbewust zijn, onzeker en emotioneel. Bij esports ligt de nadruk op samenwerking en communicatie, (naast lichamelijke training), iets waarvan het goed is ontwikkeld te worden in een puber brein op een andere manier dan “hoe voel je je?, zullen we samen je huiswerk doen?”.

Ik nam contact op met Petter Grahl Johnstad (hoofd van de afdeling wetenschap die dit heeft opgezet) om te vragen hoe het tot nu toe gaat.

Voor welke game is gekozen, Dota, LoL, CS:CO, StarCraft? Hoeveel studenten hebben zich aangemeld en wie is de leraar?
“We hebben gekozen voor CS:GO en LoL voor dit eerste jaar omdat dat de meest gevraagde game was. Volgend jaar beginnen we ook met Dota. We kregen veel aanmeldingen maar konden maar 25 leerlingen toelaten. De leraar is Sindre Rygg, hij heeft een achtergrond als pro gamer. (Sindre “SvikeN” Rygg is een Noorse Counter-Strike 1.6 gamer)

Wat voor type leerling heeft zich aangemeld. Iedere school heeft loners en leerlingen die bij (populaire) groepen horen. Is één van die typen meer vertegenwoordigd? Hebben leerlingen zich aangemeld van wie u het niet had verwacht en zitten er ook meisjes tussen?
“We hebben maar 1 meisje in de LoL klas. Buiten dat is er geen duidelijk type student in de esports klassen.”

De acceptatie van vrouwelijke gamers door mannen is moeilijk. Verliezen van een vrouw lijkt een drama te zijn. Ziet u dat terug in de klas? Stimuleert de school meisjes om zich aan te melden en ziet u verschil in speelstijl tussen de enige vrouwelijke gamer en de jongens?
“Met maar 1 meisje in de klas is het niet mogelijk te generaliseren. Mijn indruk is dat zij niet buiten de boot valt en dat de jongens haar behandelen als ieder ander.”

Er word wereldwijd gediscussieerd over de vraag of esports een sport is of niet. In uw interview met Dotablast zei u dat het (staats)curriculum voor sport programma’s zo breed geformuleerd is dat het iedere vorm van sport beslaat. Op welke gronden kon u esports als sport introduceren, welke sport aspecten hebben volgens u dezelfde waarde als bij een traditionele sport?
LoL en CS zijn team games, dus vaardigheden als samenwerking en effectieve communicatie zijn hier even belangrijk als in traditionele team sporten. Buiten dat vind ik dat esports overeenkomen met sporten als boogschieten, darts, bowlen en biljart die meer gaan over precisie en oog-hand coördinatie. Iedere sport bezit verschillende soorten technische kwaliteiten en de vaardigheden die nodig zijn voor succes in Lol of CS zijn niet veel anders dan andere bij sporten. Daarbij komen er elementen als strategie en psychische kennis van de tegenstander bij kijken die zowel bij esports als traditionele sporten van toepassing zijn, zoals bij voetbal.

Buiten het leren van de game en het werken als team, hoort bij dit vak voeding, leefstijl en gym. Begrijpen de studenten dat het hebben van een gezond lichaam de hersenen stimuleert? Is het ze zelf opgevallen dat hun vaardigheden verbeteren door deze onderdelen?
Ik heb het ze nog niet gevraagd, maar het begrijpen van de samenwerking van lichaam en geest is onderdeel van het vak. Zij moeten begrijpen hoe dit allemaal met elkaar in verband staat”

Zijn de prestaties van de esports leerlingen ook in andere vakken vooruit gegaan door de bewuste training van hun focus?
*”
Ik ben bang dat het te vroeg is om daar iets over te zeggen, alhoewel de leerlingen het over het algemeen goed doen. Ik hoop dat we na een langere periode genoeg data hebben om vol vertrouwen te kunnen zeggen dat de vaardigheden opgedaan in esports (inclusief het begrijpen van het belang van voeding en leefstijl keuzes) een positieve impact hebben op het  totaal resultaat”.

De school gaat ook meedoen aan toernooien. Wat gebeurt er met het prijzengeld? Houdt de school dat, is het voor de leerlingen of wordt het verdeeld?
“We hebben daar op dit moment nog niet over besloten. Wellicht zou een verdeling het beste zijn waarbij een deel van het prijzengeld naar een esports rekening gaat dat gebruikt gaat worden voor klas excursies naar toernooien etc.”

Kan een openbare (staats)school inkomen accepteren uit sponsorschap van esports bedrijven? Als dat zo is, kan het geld dan ook voor andere doeleinden gebruikt worden zoals een fonds voor minder bemiddelde leerlingen, schoolreisjes etc. Met andere woorden, kan goed een esports programma dat sponsorschap aantrekt leiden tot verhoging van een schoolbudget?
“De desbetreffende regels zijn gecompliceerd, maar enig sponsorschap van de esports klas is mogelijk. We hebben op het ogenblik geen plannen om dit geld voor enig ander doel dan de esports klas te gebruiken en sponsoren hebben meestal een eigen idee over hoe het geld besteed moet worden.”

 

Werken jullie samen met de andere 2 (folk) scholen die esports aanbieden. Bijvoorbeeld het vergelijken van studie resultaten? Is er al een schoolcompetitie en zo ja, wie wint?
We spelen tegen- en verslaan deze folk scholen regelmatig, maar er is nog geen officiële competitie. Het is wel iets dat we willen opzetten, maar het esports-in-school project is nog jong.

Een pro gamer heeft een korte carrière, ongeveer 10 jaar, welke start op de middelbare school tot ongeveer z’n 25e. Als blijkt dat een leerling veel potentieel heeft een pro gamer te worden en besluit school op te geven, hoe gaan jullie daar dan mee om?
“Dat is een uitdaging in ieder sport, het moeten investeren van veel tijd en energie. Soms leidt dat tot minder focus op andere schoolvakken. We hopen dat onze studenten zullen slagen in zowel esports als school, deels omdat ze een opleiding nodig hebben om op terug te vallen als ze aan het einde van hun pro gaming carrière zijn.

Heeft u belangrijke veranderingen in het gedrag van de leerlingen gezien de laatste maanden? Bijvoorbeeld, samenwerking en communicatie tussen de teamleden is erg belangrijk, als je niet samenwerkt, faal je als team. Is het opgevallen dat leerlingen die normaal nooit met elkaar om zouden gaan naar elkaar toegroeien en elkaar beter begrijpen?
*”Deze vraag moet eigenlijk beantwoord worden door de leraar, Sindre Rygg, die meer in detail in kan gaan op de ontwikkeling van de leerlingen. Ik heb de kennis niet uit eerste hand, maar de nadruk in de klas ligt op samenwerking en functionaliteit als een team, dus deze vaardigheden zullen zeker bij iedere leerling meer ontwikkeld worden.

 

*Een follow up op bovenstaande vragen zal gegeven worden aan het einde van het schooljaar door de school en door Sindre Rygg.