Cosplay Dijohn Ronde

Een andere tak van sport: American Football vs Esports

In Artikelen, Een andere tak van sport by caro vosLeave a Comment

Dijohn Ronde

Sport: American Football
Positie: Defensive Linebacker
Club: Amsterdam Crusaders
Nederland’s nationale team: The Dutch Lions
Leeftijd: 30

 

Dijohn Ronde American Football

Dijohn Ronde American Football, check de spiderman om de pols:)

Dijohn Ronde is defensive linebacker in het Nederlandse nationale team The Dutch Lions. Daarnaast speelt hij bij de Amsterdamse club de Crusaders. De Crusaders werden in 2016 nationaal en runner op in de Europees competitie. Dijohn heeft in zijn carrière diverse nationale- en Europese titels gehaald.

Dijohn, wat doet een linebacker?
“Een American Football team bestaat uit 2 onderdelen, de defense en de offense die afwisselend opgesteld staan. Als de tegenstander de bal heeft en dus zijn offense op het veld heeft staan, hebben wij onze defense op het veld. De defense weerhoudt de offense ervan te scoren. Ik zorg ervoor dat de aanvaller van de tegenpartij die tegenover mij staat opgesteld geen meters kan maken door hem neer te halen.”

Je speelt dus voor het nationale team en je clubteam. Wat moet je hier fysiek allemaal voor doen?
“Het kost veel tijd, je moet je lichaam trainen in de gym, je hebt teamtrainingen van je club en de trainingen van het nationale team. Off season sta ik 4 dagen per week in de gym, in season 2 dagen per week omdat we dan ook veldtrainingen hebben. De veldtrainingen bestaan uit conditie en techniek. Daarnaast let je op je voeding en wat je drinkt. Ik drink veel water in plaats van drankjes met suiker en heb gelukkig een vrouw, zij kookt gezond en zorgt goed voor me. In season eet je anders, meer koolhydraten en sowieso van alles meer.”

Buiten je baan en je sport, game je veel, welke games zijn je favo?
“De hele reeks van Final Fantasy, The Devil May Cry, de hele God of War reeks. Ik hou van alle fighting games, Tekken, Streetfighter, Dead or Alive, Soul Caliber, Mortal Kombat. Daarnaast doe ik veel aan cosplay en kies karakters uit die bij mijn lichaam passen omdat de overeenkomst dan beter is. Cosplay heeft geen regels, bij mij is het niet zo dat ik me verkleed omdat ik iets een dope game vind, het lichaam of figuur moet reëel bij me passen. Het maken van de dingen vind ik het leukst, het dragen ervan is de reward van je harde werk, het laten zien en de waardering ervoor krijgen is de afsluiting.”

 

Hoe ben je in cosplay terecht gekomen?
“Ik was altijd al een fan van Halloween. 1 Keer per jaar verkleden was geweldig. Toen ben ik gaan zoeken hoe ik dat vaker kon doen en hoorde ik van cosplay in Japan. Eigenlijk wist ik dat al, want ik kijk ook anime, maar zo kwam ik erachter dat dat ook in Nederland gebeurt en dat daar maar zo 7 à 8 duizend man per dag op afkomt. Ik ben met m’n 2 jongere neefjes naar een conventie gegaan met een half zelfgemaakt pak van Deadpool. Met dat pak kreeg ik zoveel complimenten en zag ik er al zo veel beter uit dan de doorgaanse Deadpool mensen die er waren, dat ik meer outfits ben gaan maken, ook met verschillende materialen. Ik ben me erin gaan verdiepen en er meer tijd aan gaan spenderen zodat ik steeds beter werd.”

Wordt je uitgelachen door de jongens uit je team?
“Ja en nee. De boys, we gooien altijd shots op elkaar, uitdagen, pesten, dissen, dat doen we al 18 jaar en dat gaat nooit stoppen dus dit is wel een heel makkelijk ding om tegen me te gebruiken. Ik was op tv met m’n Scorpion outfit (Mortal Kombat) bij Galileo (afl. 18 in 2016). Scorpion zegt in de game altijd: ‘get overhere’, gooit dan de speer en trekt de tegenstander naar zich toe. Nu is het dus constant: ‘Hey Djoez, get over here’. Het is gewoon dollen, maar ze hebben er zeker respect want ze weten hoe zwaar het is om dat te maken en dat zij dat dus niet kunnen. Ze hebben me ook hulp gevraagd met Halloween of carnaval, maar het is wel erg leuk om tegen me te gebruiken ja.”

Hoeveel uur per week game je?
“De spellen zijn een beetje te duur nu, met de PS4 en Xbox one, maar als ik kon spelen wat ik zou willen, zeker de helft van m’n vrije uren, zo’n 20 uur per week.”

Jij bent zelf topsporter en gamer, er is discussie over het feit of esports überhaupt een sport is, vind jij esports een sport?
“Ja, zeker weten! Alleen al de tijd en effort die erin gaat om te trainen is mentaal al superzwaar. Op een gegeven moment ben je ’t gewoon zat en wil je stoppen. Dat is net als bij sporten. Ik zat 2 weken geleden voor de 5e keer die week in de gym en heb mezelf zo gepusht tot het einde dat je eigenlijk gewoon wil stoppen, maar je weet voor jezelf wat voor doel je hebt en daarom ga je door. Dat is bij esports hetzelfde, die gasten trainen voor een toernooi en ze willen gewoon de beste zijn en daar gaat veel tijd in zitten, als je de beste wil zijn in iets.”

Je maakt nu een verschil tussen fysiek en effort, is het fysiek geen topsport?
“Minder, maar mensen die schaken moeten ook superzwaar nadenken over een volgende move en wat gaat mijn tegenstander doen. Waarom is dat wel een sport en esports niet. Bij schaken komt ook heel wat effort kijken. De ene sport is gewoon fysiek zwaarder dan de andere.

Is het aantal fans een voorwaarde om iets een sport te noemen?
“Nee, ik vind van niet, maar het toont wel aan dat er echt belangstelling voor is. Het ligt niet aan de fanbase, maar de fanbase laat zien dat het wel echt gewaardeerd wordt.”

Bij esports worden veel concentratie verhogende middelen gebruikt zoals ritalin, wordt er in jouw sport een vorm van drugs gebruikt, bijvoorbeeld anabolen?
“In de sport zelf wel, maar in Europa niet of veel minder dan in Amerika, daar wordt toch op een ander niveau gespeeld en is de waarde van de sport voor de mensen heel anders. Drugsgebruik is typisch iets voor topsport, ongeacht, mensen hebben iets nodig om de beste te worden en blijven.”