E-SportBond

De Nederlandse E-sportbond is back!

In Artikelen, Nieuws by caro vosLeave a Comment

De Nederlandse E-sportbond is back!

De Nederlandse E-sportbond zit weer stevig in het zadel. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens een gesprek met de nieuwe voorzitter Robbin Boer, tevens coach van Dorans, de esport vereniging van Nijmegen voor HAN en RU studenten. Hij vertelde dat onder de bezielende leiding van dhr. Jasper Schoo in 2005 de Nederlandse E-sportbond is opgericht. Wat bleek, Jasper was te vroeg, te enthousiast, te veel liefde voor de esport, Nederland was er gewoon nog niet klaar voor. En dat is jammer want er zijn de laatste 11 jaar enorm veel goede dingen door Jasper opgezet die nu hebben geleid tot een volwaardig nieuw bestuur dat steeds meer waardering ontvangt van de gamers in Nederland. Geen Captain Hindsight reactie dus, maar waardering voor Mister Insight.

Tijdens ons gesprek legt Robbin uit dat de huidige tijd voor esports in Nederland nu veel gunstiger is, met name op financieel gebied. Waar tot ongeveer 2013 nog gezocht moest worden naar geld, is het animo nu veel groter. De oudere managers die nooit zijn opgegroeid met een console zijn min of meer verdwenen en vervangen door de jongeren van toen die de esports begrijpen. Zij zitten nu op posities waar over investeringen wordt besloten en zien de toekomst van esports veel beter. En dat is nodig, want er is veel te doen. Nederland loopt behoorlijk achter qua coverage van de sport, qua sponsoring- en begeleiding van potentiële talentjes en qua inzicht in hoe groot de wereld van esports ook in Nederland is.

Door de gunstige financiële toekomst kan er ook eindelijk erkenning komen voor de vrijwilligers waar veel esports organisaties in Nederland al jaren op draaien. De vrijwilligers in de eSports wereld werken hard voor weinig financiële compensatie en daar moet verandering in komen. Iedereen weet hoe een student, de gemiddelde vrijwilliger in deze wereld van jonge mensen, het tegenwoordig financieel heeft en hoe lastig het is om aan het begin van een carrière rond te komen. Dit enorme gat in arbeidsuren kan hopelijk opgelost worden door een behoorlijke compensatie te bieden aan arbeidskrachten.

Daarnaast valt er nog genoeg te veranderen aan mentaliteit in de gevestigde media. Het feit dat topsporters van traditionele sporten esports wel als sport beschouwen, zal dit proces hopelijk versnellen.  Zij herkennen de enorme inzet, trainingsuren, fysieke inspanning (jawel, niet alleen zittend) het alles opzij zetten, het letten op voeding, het gezond houden van je lichaam en geest, het hebben-, verder ontwikkelen- en op hoog niveau houden van inzicht en vaardigheden en het continu bijleren van de nieuwste features in een game.

Zoals gezegd, genoeg te doen dus. Wat zeker is, is dat het nieuwe bestuur serieus naar de behoefte van de community gaat luisteren en handelen en een stabiele rol in de toekomst gaat vervullen. Iedere 20e van de maand zal de E-sportbond updates op deze website plaatsen. Stay Tuned!