eSCon en waarom dat leuk is

In Artikelen, Nieuws, Nieuws by caro vosLeave a Comment

Op 5 en 6 april a.s. vindt in London de 3e eSCon Europe plaats. Waarom is dit leuk om te weten?

De eSCon Europe is onderdeel van The Global eSConference: de wereldwijde eSports Conferentie. Deze conferentie brengt iedereen in de esports wereld die beleid maakt bij elkaar en dit is nuttig, want tot nu toe is de world of esports behoorlijk versplinterd en komt samenwerking langzaam op gang. Jammer, want geen samenwerking betekent geen vooruitgang.

Op ieder gebied dat te maken heeft met esports zijn partijen vertegenwoordigd. Denk hierbij aan media (Twitch, Youtube en tv), organisaties (MLG, Genius, NRG), maar ook gokkeninstellingen en de wetten die gelden in verschillende landen. Zo mag in Amerika online niet met geld gegokt worden (tenzij onder staatstoezicht), wat wordt omzeild door het gokken met website-tokens die kunnen worden ingeleverd voor tegoedkaarten van bijvoorbeeld Visa, handig.

Ondanks dat de conferentie met name een business to business samenzijn is, is het wellicht voor media land in Nederland machtig interessant. Waar de NOS weigert iets met esports te willen omdat denigrerend wordt gesteld dat: ‘’Topsport is in onze ogen atleten die op de toppen van hun fysieke kunnen presteren. Met een console achter een scherm zitten valt daar in onze ogen niet onder.’’ (communicatieadviseur dhr. O. Duyvené de Wit) en Fox Sports esports alleen in haar daluren uitzendt en dat puur om in ieder geval het domein esports te kunnen claimen ‘mocht het ooit wat worden’, is het leuk om te zien wat de omliggende landen op hun nationale kanalen gaan uitzenden. Zo is de BBC ook van de partij, samen met Channel 4.

Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op het naar elkaar toegroeien van esports en traditionele sporten. Het aannemen van esporters door voetbalclubs zoals Man City, West Ham, Schalke, Ajax, PSV, Heracles en AZ, maar ook de Philadelphia ’76ers (basketbal) die een heel esports team hebben gekocht (Team Dignitas),  Formule 1 racing en oud topatleten die zich inkopen bij esport organisaties (Shaquille O’Neal, Alex Rodriguez, Magic Johnson) zorgen voor erkenning van esports als sport. Die erkenning zal door dit soort bijeenkomsten sneller gaan dan wachten op het met pensioen gaan van de huidige oudere manager die niet wil accepteren dat esports niet alleen een sport is, maar ook miljoenen fans heeft.

LEUK VOOR DE GAMER

Cross platform gaming
Iets dat voor de gamer interessant is, zijn de deals die zullen worden gesloten op het gebied van cross platform gaming. Waar Sony nog steeds dwars ligt zal ook zij uiteindelijk toch overstag moeten gaan, wat een wereld van mogelijkheden oplevert voor de gamer. Rocket League, min of meer de grondlegger van cross platform gaming, geeft haar toekomstvisie over cross platform gaming en de nieuwe stappen die zij hierin zal zetten.

De ECS
Ook de ontwikkeling van ECS, de Esports Championship Series, is iets om in de gaten te houden voor de gamer én de caster. De ECS is de eerste en tot nu toe enige league waar je als team mede eigenaar kunt worden van de league. Er spelen 10 Noord Amerikaanse- en 10 Europese teams mee. De visie van ECS: “Spelers en teams zijn het hart van de esports community en verdienen het de kans te krijgen de (financiële (red.)) vruchten te plukken van hun harde werk en toewijding.”(Michele Attisani, co-founder van FACEIT) . Waar je als speler en team voor een organisatie niet veel rechten hebt, is dat bij deze league anders.  Je werkt nauw samen met ECS in het bepalen van een gedragscode voor de behandeling- en betaling van jezelf. Ook krijg je inspraak in het uitvoerend beleid betreffende regels, integriteit, het welzijn van de speler (gezondheid), vakanties en het goed samenwerken van de ECS met de spelers. Dat is dus hele andere koek dan in dienst zijn voor een organisatie.

De ECS, opgericht door FACEIT en Twitch, gaat in 2017 haar tweede seizoen in met het spel Counter Strike. Je kunt de league uitsluitend op Twitch volgen.

Naast de ECS pro league heeft de ECS twee andere belangrijke features:  de Development League en de Community Caster Challenge. In de Development League krijgt nieuw talent de kans zich te laten zien en opgenomen te worden in de ECS pro league. De Development League begint in 2017.

Daarbij hebben ze een Community Caster Challenge. Deze Challenge geeft 4 amateur casters de gelegenheid op een professioneel ECS toernooi te casten. Heb je interesse om als pro caster aan de slag te gaan, houd dan de site van ECS in de gaten voor de 2017 Challenge.

Kortom, er zullen positieve deals worden gesloten op deze Business to Business waar jij als gamer het komende jaar en jaren mee te maken gaat krijgen en daarom is dit leuk om te weten.